Navigacija
Portal TFL

STA novice / Horvat Šarcu predlaga ustanovitev strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje

torek, 13.8.2019

Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je na premierja Marjana Šarca naslovil pismo, v katerem ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom predlaga ustanovitev strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje. Pravi, da ne želi iskati odgovornih za razvojni zaostanek Pomurja, prepričan je, da se morajo osredotočiti na iskanje rešitev.

Prav tako se morajo osredotočiti na izkoriščanje regijskih potencialov. "Da bodo naši otroci in generacije, ki prihajajo za nami, na tem čudovitem koščku slovenske zemlje lahko uresničili svoje sanje in razvili svoje talente," je Horvat navedel v odprtem pismu Šarcu.

Nanizal je pregled ključnih razvojnih kazalnikov v Pomurju, ki tudi po sprejetem in dvakrat podaljšanem obdobju veljavnosti zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2019 ni doživelo razvojnega preboja. Po veliki večini kazalnikov je Pomurje na repu Slovenije, nekateri trendi so posebej zaskrbljujoči, regija se prazni, opozarja Horvat.

Po njegovih ocenah je 100-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom priložnost, da analizirajo stanje v celotnem Pomurju, se ozrejo v prihodnost in si zastavijo ambiciozne cilje. Odgovorijo, kako v Pomurju ustvariti priložnosti za mlade in privlačno okolje, da bodo imeli možnost udejanjiti svoje intelektualne, podjetniške, kulturne in druge potenciale.

"Naša dolžnost in skupni izziv je, da z medsebojnim sodelovanjem med vsemi akterji, med regijo in državo, naredimo vse, da Pomurje naredi resnični razvojni preboj. Pomurje ima vse potenciale, da postane ena izmed najrazvitejših regij naše države, mi pa imamo zgodovinsko odgovornost, da to skupaj tudi naredimo," meni Horvat. Prepričan je, da lahko Pomurje postane slovenska zgodba o uspehu.

Zato predlaga, da vlada ustanovi strateško razvojno partnerstvo, v katerega naj bodo vključeni predstavniki vseh ključnih akterjev razvoja Pomurja, do ustanovitve pokrajin v Sloveniji pa naj ga vodi vlada oz. resorno ministrstvo. Naloga strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje naj bo po Horvatovih navedbah vzpostavitev atraktivnega konkurenčnega poslovnega okolja ter konkretna izvedba razvojnih prioritet in strateških ciljev razvoja Pomurja, kot so zapisani v regijskih strateških dokumentih.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window