Navigacija
Portal TFL

STA novice / Izbrisani Vuković po 27 letih dobil dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji

torek, 13.8.2019

Ljubljana, 13. avgusta (STA) - Budimir Vuković, eden najtežjih primerov izbrisanih, ki je tudi brez državljanstva, je 27 let po izbrisu iz registra stalnega prebivalstva dobil dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji, poroča časnik Dnevnik. S pridobitvijo statusa je dobil pravico do dela, vrnili pa so mu tudi izpit za avto.

"Zdaj vidim luč na koncu predora. Sem na dobri poti, da se moj položaj dokončno uredi," je po poročanju časnika v ponedeljek sodbo in pridobitev začasnega statusa komentiral Vuković. Na svojo prvo legalno pot iz Slovenije se je z avtom odpeljal na kavo v Avstrijo.

Vuković je pred izbrisom imel v Sloveniji stalno prebivališče.

Do pridobitve dovoljenja za začasno prebivanje je prišel v sodnem postopku, v katerem je upravno sodišče odločalo v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah in sodbami evropskega sodišča za človekove pravice. Iz teh izhaja, da morajo države osebam, ki v njih dolgoletno prebivajo in si vzpostavijo zasebno življenje, urediti status prebivalcev, ne glede na to, da v izhodišču njihov status ni legaliziran, poroča Dnevnik.

Vukovićev pravni zagovornik in nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic pa opozarja, da ta primer ni edini. S podobnimi težavami se tako srečuje Gani Redžić, ki v Mariboru živi že 52 let. Tako kot Vuković je nedavno tudi sam s tožbo na ustavnem sodišču dosegel priznanje statusa začasnega prebivalca. A kot poroča Dnevnik, mu je mariborska upravna enota "pozabila" urediti še njegovo pravico do socialne pomoči, kar je bilo v Vukovićevem primeru urejeno bolje, saj je pomoč dobil.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window