Dnevne zakonodajne novosti / 4. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Proti sosežigu odpadkov z ustavno presojo?
Tema dneva

Šaleško Eko gibanje je na varuha človekovih pravic Petra Svetino naslovilo pobudo za vložitev ustavne presoje uredbe o sežigalnicah odpadkov in naprav za sosežig odpadkov. Menijo namreč, da jim Termoelektrarna Šoštanj, ki se pripravlja na sosežig odpadkov, krši ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja in prebivalce Šaleške doline tako diskriminira. Teš je medtem vzpostavil spletno stran, s katero želi lokalno skupnost in druge zainteresirane informirati o načrtovani uporabi alternativnega goriva.(več)

Šumi poudarja preventivo, integriteto in ozaveščanje o korupciji
Kandidat za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi poudarja moč preventive, ozaveščanje ljudi o korupciji in njihovo integriteto. Kot je 45-letni kandidat povedal na včerajšnji javni predstavitvi, želi s svojim znanjem in izkušnjami izboljšati ugled komisije v javni sferi.(več)

Lenarčič: Sporazumna predložitev arbitražnega spora sodišču je dobra možnost
Ponujena sporazumna predložitev arbitražnega spora Sodišču EU na podlagi 273. člena pogodbe o delovanju EU je dobra možnost, je včeraj v Bruslju ocenil evropski komisar Janez Lenarčič. Strani bi lahko sodišču po njegovih besedah zastavili zelo preprosto vprašanje: ali arbitražna razsodba zavezuje obe strani.(več)

ATVP izpostavila letošnje nadzorniške prioritete
ATVP v letošnjem letu načrtuje izvedbo nadzorov nad izpolnjevanjem zakonskih zahtev v zvezi s kibernetsko varnostjo, z varovanjem sredstev strank, z izpolnjevanjem zakonskih zahtev pri opravljanju storitev borznega posredovanja in gospodarjenja ter nadzor nad sistemi za ugotavljanje sumljivih transakcij, povezanih z zlorabami trga.(več)

Gospodarsko ministrstvo letos z 18 novimi javnimi razpisi
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namerava letos objaviti 18 novih javnih razpisov v skupni vrednosti 51,9 milijona evrov.Nanašajo se med drugim na spodbude za zagon podjetij, planinske koče, mlade raziskovalce in krepitev blagovnih znamk. Prvih deset bodo po načrtih objavili do konca marca.(več)

Nadaljujejo se razmisleki o prihodnjih političnih scenarijih
V političnih vrstah so se nadaljevala preigravanja scenarijev po odstopu premierja Marjana Šarca. Večina strank načelno zagovarja predčasne volitve, a jih več dopušča pogovore o idejah oblikovanja alternativne vlade. Eno takšnih je predstavila predsednica SAB Alenka Bratušek. Predsednik republike Borut Pahor pa je pozdravil dialog med strankami.(več)

Ljubljanski svetniki prižgali prvo zeleno luč spremembam pri zbiranju odpadkov
Ljubljanski mestni svet je včeraj prikimal osnutku odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v občini, pri čemer je bilo iz vrst opozicije slišati več pomislekov. Med drugim so svetniki izpostavili, da je osnutek precej dvoumen, nekatere je zmotila tudi možnost nadzora podzemnih in novih tipskih nadzemnih zbiralnic s pomočjo kamer.(več)

Sodni svet poziva k spoštovanju neodvisnosti poljskega pravosodja
Neodvisnost sodstva v državah članicah Evropske unije je nujen pogoj za medsebojno zaupanje med sodniki držav članic in priznavanje sodnih odločb držav članic znotraj celotne EU, je v stališču o stanju v pravosodju na Poljskem poudaril Sodni svet.(več)

Indonezija z ratifikacijo omogočila izvajanje Pekinške pogodbe
Indonezija je konec januarja kot 30. država ratificirala Pekinško pogodbo o varstvu avdiovizualnih (AV) izvedb, s čemer je ta po skoraj osmih letih od dogovora pripravljena, da stopi v veljavo. Slovenija je podobno kot večina držav pogodbo podpisala, a je še vedno ni ratificirala, so izpostavili na Zavodu AIPA.(več)