Dnevne zakonodajne novosti / 23. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 91/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
DZ sprejel spremembe zakona o vladi
Tema dneva

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji s 53 glasovi za in 25 proti sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva, za solidarno prihodnost, visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Nekaterim ministrstvom pa se obeta preimenovanje in spremembe pristojnosti. Poslanci so na seji tudi odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja iz nadzornega sveta SDH, saj po navedbah vlade ne izpolnjujeta pogojev, ki izhajajo iz zakona o SDH. Odpoklicu so ostro nasprotovali v opoziciji.(več)

Na konferenci o migracijski politiki zlasti o pomenu vračanja zavrnjenih prosilcev za azil
Vračanje zavrnjenih prosilcev za azil je eden ključnih stebrov učinkovite migracijske politike, je bilo glavno sporočilo mednarodne konference, ki jo skupaj organizirata notranji ministrstvi Slovenije in Avstrije. Konference se udeležuje več kot 50 predstavnikov iz 14 evropskih držav in šestih partneric z Zahodnega Balkana.(več)

Mandatno-volilna komisija DZ podprla imenovanje Cvikla in Ahčinove
Mandatno-volilna komisija DZ je na seji podprla Milana M. Cvikla kot kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije in Jano Ahčin kot kandidatko za predsednico računskega sodišča. Imenovanju Cvikla so nasprotovali poslanci SDS, poudarili so, da gre za politično kadrovanje, zaradi česar Cvikl svojega dela ne bo mogel opravljati neodvisno.(več)

Vlada za odločen kazenskopravni odziv na hudodelstva v vojni v Ukrajini
Vlada je v včeraj sprejetem mnenju o resoluciji Evropskega parlamenta, s katero ta med drugim poziva k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča za očitana ruska hudodelstva v Ukrajini, zapisala, da podpira odločen kazenskopravni odziv in ukrepe, če bodo ti sledili visokim standardom in pomenili dodano vrednost glede na obstoječi sistem.(več)

Odbor DZ za končanje pritiskov na uredniško avtonomijo na RTVS
Odbor DZ za kulturo je pozval vodstvo RTV Slovenija, da dosledno zagotavlja ustavno pravico do obveščenosti. Nemudoma naj tudi preneha izvajati pritisk na uredniško neodvisnost in institucionalno avtonomijo zavoda ter spet vzpostavi pogoje za neodvisno delo novinarjev. Hkrati naj preneha z diskreditacijami zaposlenih in pritiskih nanje, so pozvali.(več)

OZS: Vlada mora ukrepe za ublažitev visokih cen goriv sprejeti za vse obrtnike in podjetnike
Potem ko je vlada za danes napovedala sprejetje novih ukrepov zaradi visokih cen goriv, pri čemer naj bi šla tokrat naproti avtoprevoznikom, prevoznikom v javnem prometu in kmetom, so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) opozorili na neenakopravno obravnavo in pozvali k sprejetju omilitvenih ukrepov za vse obrtnike in podjetnike.(več)

Klakočar Zupančič in Červek o sistemu javnih naročil
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je s predsednikom Državne revizijske komisije Samom Červekom včeraj razpravljala o sistemu javnih naročil. Červek je ob tem izpostavil, da se v izogib morebitnim zlorabam na tem področju pogosto sprejema prenormirano zakonodajo, kar vodi v neživljenjskost in neizvedljivost postopkov.(več)

Združeno kraljestvo želi zaobiti odločitve ESČP
Vlada Združenega kraljestva je včeraj sporočila, da namerava sprejeti zakonodajo, ki ji bo omogočila, da ne bo upoštevala nekaterih odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). S tem bo vlada med drugim poskušala uresničiti svoj načrt za pošiljanje prosilcev za azil v Ruando, potem ko ga je sodišče v Strasbourgu nedavno blokiralo.(več)

Dosežen politični dogovor o direktivi o trajnostnem poročanju podjetij
Svet EU in pogajalci Evropskega parlamenta so dosegli politični dogovor o predlogu Evropske komisije za direktivo o trajnostnem poročanju podjetij. Namen direktive je posodobiti in okrepiti pravila o vrsti socialnih in okoljskih informacij, ki jih morajo podjetja sporočati, so sporočili iz Bruslja.(več)

Evropski parlament ob ponovnem glasovanju podprl reformo sistema trgovanja z izpusti
Evropski parlament je na včerajšnjem plenarnem zasedanju sprejel stališče o treh ključnih zakonodajnih predlogih EU v boju proti podnebnim spremembam v okviru svežnja Pripravljeni na 55. Med temi so v ponovnem glasovanju poslanci podprli reformo sistema trgovanja z izpusti, ki so jo pred dvema tednoma najprej zavrnili.(več)