Dnevne zakonodajne novosti / 4. maj 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 77/2021 z dne 18.5.2021
TEMA DNEVA
Pravila glede vračanja protikoronske pomoči nekoliko omiljena
Tema dneva

Ministrstvo za finance je nekoliko omililo pogoje za izračun padca prihodkov za morebitno vračanje pomoči po protikoronskih zakonih - pri izračunu se subjektom, ki so lani zaposlovali ali vlagali, to upošteva. Spremembe, ki veljajo od 15. aprila, je predlagala svetovalna skupina, ki jo vodi ekonomist Matej Lahovnik. Kot je včeraj dejal za STA, so šli s tem naproti pozivom GZS in OZS. Ob tem Lahovnik opozarja, da morajo subjekti Furs sami opozoriti, če izpolnjujejo katerega od dodatnih pogojev in jim pomoči ni treba vrniti.(več)

Upravno sodišče: Glasovnice s tajnega glasovanja DZ so informacija javnega značaja
Upravno sodišče je odločilo, da glasovnice, s katerimi je DZ na tajnem glasovanju izvolil nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca, predstavljajo informacijo javnega značaja. Na sodbo upravnega sodišča pritožba ni mogoča, je zapisano v izreku sodbe, ki jo je pridobila STA.(več)

Višje sodišče v Kopru ustavilo postopek zoper oglobljenega zaradi neuporabe maske
Višje sodišče v Kopru je ustavilo postopek zoper moškega, ki mu je bil zaradi neuporabe zaščitne maske izdan plačilni nalog. Odlok, ki določa obvezno nošenje maske, presega napotitev iz zakona o nalezljivih boleznih, ki je podlaga za ta odlok, je odločilo sodišče v sodbi, na katero so opozorili nekateri pravniki na družbenih omrežjih.(več)

V Slovenijo na letališčih brez karantene tudi s PCR testi iz Srbije in Turčije
Vlada je včeraj na dopisni seji sklenila, da se na letališčih za vstop v Slovenijo brez karantene lahko upoštevajo tudi PCR testi na novi koronavirus, ki so bili izdani v Srbiji in Turčiji. Spremembe odloka bodo začele veljati v sredo, odlok pa bo veljal najmanj do 16. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

Udeleženci predstavitve za sprejem orožarske novele, a ta na sme onemogočiti športnega strelstva
Predlog novele zakona o orožju v pravni red vnaša direktivo Evropskega parlamenta, zato ga je nujno sprejeti, a je treba to narediti tako, da ne bomo onemogočili športnega strelstva, lovstva in zbirateljstva orožja, so opozorili na javni predstavitvi mnenj. To je včeraj pripravil odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.(več)

Ministrstvo podaljšalo veljavnosti terminskih vozovnic IJPP
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je s sklepom imetnikom dnevnih, tedenskih, mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) podaljšal veljavnost. Kot so obrazložili na ministrstvu, jih ti namreč zaradi omejitev niso mogli koristiti oziroma so jih koristili v zmanjšanem obsegu.(več)

Ministrstvo za pravosodje za vključevanje zdravstvenih zavodov v izvedensko delo
Ministrstvo za pravosodje, ki že vse od leta 2013 aktivno rešuje vprašanje glede premalo sodnih izvedencev klinične psihologije, se zavzema za vključevanje zdravstvenih zavodov v izvedensko delo. Pri organizacijah si bodo še naprej prizadevali, da se bodisi same lotijo izdelave izvedenskih mnenj bodisi k temu pritegnejo zaposlene, so zapisali.(več)

KPK v primeru akreditacij visokošolskih zavodov ni potrdila kršitev v interventnem zakonu
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi prijav o sumu korupcije pri podaljšanju akreditacij visokošolskih zavodov v okviru šestega protikoronskega zakona ustavila postopek. Čeprav komisija ni potrdila kršitev, bo vladi izdala priporočilo v zvezi z zakonodajo, so sporočili iz KPK.(več)

AVK ustavila postopek proti Telekomu v primeru Itak Džabest
Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je 22. aprila ustavila ponovni postopek zoper Telekom Slovenije, v katerem je ugotavljala kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence glede paketa nekdanje Telekomove hčerinske družbe Mobitel Itak Džabest, je prek spletnih strani Ljubljanske borze včeraj sporočil Telekom Slovenije.(več)

Evropska komisija predlaga omilitev omejitev potovanj iz tretjih držav za cepljene osebe
Evropska komisija je predlagala omilitev trenutnih omejitev, ki veljajo za nenujna potovanja iz tretjih držav, za cepljene proti covidu-19. Ob tem predlaga tudi t. i. zasilno zavoro, ki bi omogočila prepoved potovanj iz tretjih držav s skrb zbujajočimi različicami novega koronavirusa.(več)