Navigacija
Portal TFL

STA novice / AVK ustavila postopek proti Telekomu v primeru Itak Džabest

ponedeljek, 3.5.2021

Ljubljana, 03. maja (STA) - Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je 22. aprila ustavila ponovni postopek zoper Telekom Slovenije, v katerem je ugotavljala kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence glede paketa nekdanje Telekomove hčerinske družbe Mobitel Itak Džabest, je danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil Telekom Slovenije.

AVK je postopek ugotavljanja kršitev uvedla 19. marca 2009, in sicer zoper družbo Mobitel, postopek pa nadaljevala zoper Telekom Slovenije kot pravnega naslednika družbe. AVK je postopek uvedla na podlagi prijave družbe Tušmobil (sedaj Telemach) zaradi očitka zlorabe prevladujočega položaja na maloprodajnem trgu mobilne telefonije z vodenjem cenovne politike posrednega ali neposrednega določanja nepoštenih prodajnih cen v paketu Itak Džabest.

AVK je 13. februarja 2012 je izdala odločbo, s katero je odločila, da je Telekom Slovenije kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbo o delovanju EU s tem, ko je od novembra 2008 do julija 2010 ponujal maloprodajni paket Itak Džabest po nepoštenih prodajnih cenah, saj so bili prirastni prihodki nižji od prirastnih stroškov.

Telekom je zoper odločbo vložil tožbo na Vrhovno sodišče RS, ki je 26. novembra 2013 tožbi ugodilo, odločbo AVK odpravilo ter zadevo vrnilo AVK v ponovni postopek z navodilom, naj v ponovnem postopku izvede in se opredeli do dokazov Telekoma Slovenije ter presodi, ali je v obravnavani zadevi res izkazana zadostna stopnja škodljivosti za konkurenco.

"AVK je na tej osnovi 22. aprila 2021 izdala sklep o ustavitvi postopka z obrazložitvijo, da v ponovljenem postopku ni uspela pridobiti dokazov o obstoju predatorske izključevalne strategije Telekoma Slovenije," so zapisali v družbi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window