Dnevne zakonodajne novosti / 19. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Civilnodružbene organizacije zbrale podpise za vložitev novele o varstvu okolja
Tema dneva

Inštitut 8. marec, društvo Eko Anhovo in Dolina Soče ter Civilna iniciativa Danes so zbrali potrebnih 5000 overjenih podpisov za vložitev predloga novele zakona o varstvu okolja v DZ, s katero želijo med drugim izenačiti standarde izpustov pri sežigu in sosežigu odpadkov. Predlog novele so namreč pripravili v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha. Kot so sporočili, bodo podpise zbirali še nekaj dni, počakali, da vse dobijo po pošti, jih prešteli in še ta teden prinesli v DZ.(več)

Objavljen seznam sanacijskih poklicev za hitrejše zaposlovanje tujcev
Minister za delo Luka Mesec je skladno z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov izdal odredbo o poklicih in dejavnostih, v katerih bo za namen sanacije omogočeno hitrejše zaposlovanje tujcev. Veljati je začela v soboto. Med poklici so vozniki težkih tovornjakov, zidarji, tesarji, različni monterji.(več)

Vladni predlog za odpravo plačnih nesorazmerij težak približno 847 milijonov evrov
Vladna stran je sindikatom javnega sektorja predstavila predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, težak približno 847 milijonov evrov. Čeprav imajo v sindikatih nekatere pomisleke, ministrica Sanja Ajanović Hovnik verjame, da je zaključek pogajanj do 15. oktobra realna možnost.(več)

DZ se je seznanil z odstopoma poslancev Zavca in Marzidovška
DZ se je na začetku redne plenarne seje seznanil z odstopoma poslancev Svobode Dejana Zavca in Martina Marzidovška, s čimer jima je prenehala funkcija. Državna volilna komisija bo o ugotovitvi pravice do opravljanja funkcije nadomestnih poslancev odločila danes, po neuradnih podatkih bosta nadomestna poslanca Jurij Lep in Dejan Süč.(več)

Uprava za varno hrano: Nadzor v primeru breskev in sliv v skladu z zakonodajo
Postopki nadzorov v primeru srbskih breskev in poljskih sliv z vsebnostjo pesticida klorpirifos so bili skladni z zakonodajo, so na novinarski konferenci zagotovili predstavniki uprave ter inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kot so izpostavili, pa so zaradi teh primerov sprejeli dodatne ukrepe.(več)

Golob o sodniških plačah: Dogovor o plačah v javnem sektorju bo za vse naenkrat
Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Hoivika (SDS) o sodniških plačah zatrdil, da bo vlada storila vse za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah. Pojasnil je, da reforma plač v javnem sektorju poteka in da bo celovita, ter poudaril, da bo dogovor o plačah dosežen za vse naenkrat.(več)

Vlada zagotovila dodatna sredstva za interventne ukrepe na prometni infrastrukturi
Vlada je v petek na dopisni seji sklenila, da bo ministrstvu za infrastrukturo zagotovila dodatna sredstva za izvedbo interventnih ukrepov na prometni infrastrukturi, ki so posledica avgustovske ujme in prejšnjih neurij. Za ukrepe na cestnem in železniškem omrežju je vlada skupaj predvidela nekaj več kot 56 milijonov evrov.(več)

Julija največ samozaposlenih doslej
Število delovno aktivnih je julija doseglo 933.042 oseb. V primerjavi z junijem se je znižalo za 0,3 odstotka, v primerjavi z lanskim julijem pa povečalo za 1,2 odstotka. Primerjava skozi daljše časovno obdobje kaže na rast števila dolgotrajno bolniško odsotnih delovno aktivnih oseb. Julija je bilo največ samozaposlenih doslej.(več)

Evropski parlament podprl predlog o kriminalizaciji plačevanja za spolne usluge
Poslanci Evropskega parlamenta so prejšnji teden podprli predlog resolucije, ki predvideva kazni za plačevanje za spolne usluge. Resolucija sicer ni zavezujoča, prihaja pa v času, ko več evropskih držav razmišlja o spremembah zakonodaje glede prostitucije. Zakonodaja na tem področju se namreč po posameznih članicah močno razlikuje.(več)

Ukrajina zaradi omejitev uvoza žita toži Poljsko, Madžarsko in Slovaško
Ukrajina je pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložila tožbe proti Poljski, Madžarski in Slovaški zaradi njihovega enostranskega podaljšanja omejitve uvoza žita iz Ukrajine kljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. Poljska in Slovaška sta v odzivu sporočili, da zaradi tožbe ne nameravata umakniti omejitev.(več)