Navigacija
Portal TFL

STA novice / Civilnodružbene organizacije zbrale podpise za vložitev novele o varstvu okolja

ponedeljek, 18.9.2023

Ljubljana, 18. septembra (STA) - Inštitut 8. marec, društvo Eko Anhovo in Dolina Soče ter Civilna iniciativa Danes so zbrali potrebnih 5000 overjenih podpisov za vložitev predloga novele zakona o varstvu okolja v DZ, s katero želijo med drugim izenačil standarde izpustov pri sežigu in sosežigu odpadkov.

Kot so danes sporočili iz zavoda Inštitut 8. marec, bodo podpise zbirali še nekaj dni, počakali, da vse dobijo po pošti, jih prešteli in še ta teden prinesli v DZ.

"Čas je, da zdravje ljudi postavimo pred kapital," so ob tem zapisali.

Podpise, ki jih potrebujejo za vložitev zakonodajnega predloga v DZ, so začeli zbirati 1. septembra, časa pa imajo do 30. oktobra.

Predlog novele so pripravili v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha, saj je glavni namen predlaganih sprememb zmanjšati onesnaževanja okolja v dolini reke Soče.

Kot je ob začetku zbiranja podpisov dejala članica programskega odbora Inštituta 8. marec Tanja Matijašević, se ljudje v Anhovem zaradi industrijskega onesnaževanja spopadajo z mnogimi zdravstvenimi težavami in umirajo prezgodnjih smrti.

"Naš predlog zakonskih sprememb omejuje sosežig odpadkov in zahteva strožji nadzor, ki poskuša popraviti razmere v tem, ekološko tako obremenjenem delu Slovenije," je dodala.

Novela bi med drugim standarde glede izpustov, ki veljajo za sosežigalnice, izenačili s tistimi, ki veljajo za sežigalnice. Trenutno namreč za cementarne veljajo milejši pogoji za sežig odpadkov kot za sežigalnice.

Gospodarska združenja so minuli teden opozorila, da se novela ne nanaša le na področje sosežiga odpadkov, ampak predlog na novo ureja tudi druge dejavnosti, in sicer na področju monitoringa emisij in poročanja. "V velikem delu so spremembe v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj," so opozorili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window