Dnevne zakonodajne novosti / 20. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Višje plače za delavce v gostinstvu in turizmu
Tema dneva

Predstavniki turističnega gospodarstva ter Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije so podpisali aneks k panožni kolektivni pogodbi. Z njim bodo najnižje osnovne plače dvignili za skupaj 10,25 odstotka, regres pa bo letos dosegel 1150 evrov ali 100 evrov več kot lani. Prvi, petodstotni dvig, bo izveden s 1. marcem, za preostalo pa se bodo plače delavcev v tem gospodarsko pomembnem sektorju popravile s 1. julijem. Sindikat sicer že dolgo opozarja na številne težave v panogi, kot so težki pogoji dela in pomanjkanje kadra.(več)

Odbor podprl razlago interventnega zakona za sanacijo bolnišnic
Odbor DZ za zdravstvo je soglasno podprl predlog avtentične razlage 7. člena zakona o interventnih ukrepih za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, da se za namensko porabo sanacijskih sredstev, ki so jih bolnišnice dobile na podlagi tega zakona, šteje poplačilo zapadlih obveznosti do porabe, ki ni časovno omejena.(več)

Ustanovljena posebna skupina za obravnavo sprememb imenovanja vlade
Ustavna komisija DZ, ki je imela znova na mizi predlog SDS za začetek postopka ustavnih sprememb za poenostavitev postopkov imenovanja vlade, je sprejela sklep o ustanovitvi strokovne skupine. V njej so pravni strokovnjaki Franc Grad, Igor Kaučič, Miroslav Mozetič in Luka Martin Tomažič.(več)

O domnevnem vohunjenju za politiki še parlamentarna komisija
Komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi je odločila, da začenja s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom iz političnih namenov. Od policije bodo zahtevali podatke, ki jih Knovs v torkovem nadzoru na policiji ni dobil. Iz policije so sporočili, da so navedbe že začeli preverjati.(več)

Slovenskim podjetjem omogočeno poslovanje prek Amazon Europe
Slovenska podjetja lahko zdaj poslujejo tudi prek spletne trgovine Amazon Europe, so včeraj sporočili z gospodarskega ministrstva. Začetek poslovanja so napovedovali že za lani, a se je "zaradi vzpostavitve boljše uporabniške izkušnje podjetij rok zamaknil", so pojasnili.(več)

Lani številni primeri kršitev ravnanja z zavarovanimi živalskimi vrstami
Zaradi suma nepravilnega ravnanja s prostoživečimi živalmi je inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor lani uvedla deset inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov. Med drugim so imeli opravka z opicami, levi, medvedi, kačami in pajki, so sporočili.(več)

Ministrstvo prejelo 64 sklopov pripomb na osnutek energetskega načrta
Ministrstvo za infrastrukturo je v javni obravnavi dopolnjenega osnutka Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in njegovega okoljskega poročila, ki se je končala v nedeljo, prejelo 64 sklopov pripomb in predlogov. Pripombe in predloge sedaj "intenzivno pregledujejo in pripravljajo novo verzijo NEPN".(več)

Oprostili koroškega Slovenca, ki je na tablo prilepil slovenski napis
Deželno sodišče v Celovcu je dokončno oprostilo 86-letnega koroškega Slovenca obtožb poškodovanja družbene lastnine, ker je na krajevno tablo poleg avstrijskega napisa Sielach nalepil še napis v slovenščini Sele. Sodišče ga je obtožb prvič oprostilo že marca lani, a se je tožilstvo na to pritožilo, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.(več)

Bruselj za digitalno prihodnost na temelju visokih etičnih standardov
Evropska komisija je predstavila digitalno strategijo, s katero naj bi Evropa postala pomembna igralka na digitalnem področju, na katerem zdaj zaostaja za ZDA in Kitajsko, in sicer ob ohranitvi visokih varnostnih in etičnih standardov. Včeraj je sicer šele sprožila javno posvetovanje o ureditvi področja umetne inteligence.(več)