Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo prejelo 64 sklopov pripomb na osnutek energetskega načrta

sreda, 19.2.2020

Ljubljana, 19. februarja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v javni obravnavi dopolnjenega osnutka Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in njegovega okoljskega poročila, ki se je končala v nedeljo, prejelo 64 sklopov pripomb in predlogov. Pripombe in predloge sedaj "intenzivno pregledujejo in pripravljajo novo verzijo NEPN".

Na ministrstvu so spomnili, da so z obema konzorcijema, ki ministrstvu zagotavljata vsebinsko in tehnično podporo pri oblikovanju obeh dokumentov, pripombe in predloge intenzivno začeli pregledovati že tekom javne obravnave s ciljem, da čim prej zaključijo z njihovim pregledom in jih v čim večji meri ustrezno upoštevajo.

Dopolnjen NEPN in okoljsko poročilo bodo posredovali ministrstvu za okolje in prostor v odločanje glede sprejemljivosti. "V primeru potrditve njegove sprejemljivosti bo ministrstvo NEPN nemudoma predložilo v sprejem vladi in nato tudi Evropski komisiji," so pojasnili.

Osnutek načrta je bil v zadnjem mesecu tarča številnih kritik; od tega, da je premalo ambiciozen, do opozoril gospodarstva, da bo ogrozil energetsko intenzivno industrijo.

NEPN na področju hidroenergije v desetih letih zaenkrat ne pričakuje večjega napredka, predvsem zaradi težav pri umeščanju v prostor na srednji Savi. Nuklearna energija v načrtu NEPN ostaja v sedanjem obsegu, manj je uporabe fosilnih goriv, več pa obnovljivih virov (sončna energija in vetrna), dodan je sosežig odpadkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window