Dnevne zakonodajne novosti / 17. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Razbremenitev najvišjih plač bo nižja od načrtovane
Tema dneva

Lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do zaposlenih, a bo razbremenitev najvišjih plač nekaj nižja od načrtov vlade - tak je predlog novele zakona o dohodnini, o katerem so se sinoči uskladili člani odbora DZ za finance. V najvišji razred se bodo uvrščali tisti z neto letno osnovo 72.000 evrov in ne šele 80.000 evrov, kot je predlagala vlada (trenutna meja za 50-odstotno obdavčitev z dohodnino je pri 70.902 evrih). Za obravnavo na plenarni seji DZ so člani odbora sicer pripravili tudi preostale tri zakone iz davčnega paketa.(več)

Državni svetniki pripravili štiri zakonske predloge
Državni svet je na včerajšnji seji, ki je tokrat potekala v Kanalu ob Soči, sklenil v parlamentarno proceduro vložiti štiri zakonske predloge - novelo zakona o DS, spremembo kazenskega zakonika, dopolnitve zakona o mednarodni zaščiti ter novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.(več)

Državni svet z negativnim mnenjem na predlagana proračuna
Državni svet po burni razpravi ni podprl predlaganih proračunskih dokumentov. Med drugim so izrazili zaskrbljenost, da je v rekordnem proračunu premalo sredstev namenjenih investicijam, opozorili so na neučinkovitost pri črpanju evropskih sredstev, kot neustrezno pa ocenili tudi predvideno financiranje občin.(več)

Odbor DZ za natančne podatke o sredstvih za dolgotrajno oskrbo
Odbor DZ za delo, ki je na nujni seji, sklicani na zahtevo SDS, obravnaval ukrepe vlade pri dolgotrajni oskrbi, se je s sprejetim priporočilom zavzel za to, da bi raziskali obseg sredstev za projekte, ki naj bi zgolj pokazali ustreznost ali neustreznost predvidenih rešitev v zvezi z dolgotrajno oskrbo.(več)

Šarec: Nadzor nad Sovo bo opravil strokovni organ
Premier Marjan Šarec je včeraj ostro zavrnil namigovanja o tem, da bi bil nadzor nad Sovo onemogočen. "Mislim, da bo ravno danes inšpektorat opravil nadzor tam in ko bo končan, bo poročilo posredovano Knovsu, kot je tudi pravilno," je napovedal v izjavi za novinarje. Na Facebooku pa je bil kritičen do predsednika Knovsa Mateja Tonina.(več)

Banka Slovenije ponovno opozarja na sporna določila
V Banki Slovenije so pred glasovanjem o predlogu zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank v DZ prihodnji teden ponovno opozorili na nekatera njegova sporna določila. V primeru sprejetja zakona bodo prisiljeni izkoristiti vsa razpoložljiva pravna sredstva, so ponovili.(več)

Poslanske skupine napovedujejo zavrnitev novele zakona o poslancih
Novela zakona o poslancih, ki je v javnosti deležna očitkov o privilegijih, bo ostala na dnevnem redu seje DZ, ki bo prihodnji teden. Vendar pa ji je večina poslanskih skupin včeraj tudi formalno odrekla podporo oziroma napovedala, da jo bodo zavrnili.(več)

Sinteza računsko sodišče poziva k reviziji drugega tira
Koalicija civilne družbe za prenovo Sinteza je računskemu sodišču predlagala revizijo prvega dela poteka projekta drugi tir. S tem bi računsko sodišče po besedah člana gibanja Emila Milana Pintarja na pomoč priskočilo tudi Projektnemu svetu za civilni nadzor drugega tira, ki že leto in pol ne uspeva v "vojni" za pridobivanje želenega gradiva.(več)

Delovati je začel Evropski organ za delo
V Bruslju je včeraj začel uradno delovati Evropski organ za delo. Ta bo v celoti operativen postal do leta 2024, v prihodnje pa se bo njegov sedež preselil v slovaško prestolnico Bratislava. Dogovor o ustanovitvi tega novega organa je EU dosegla letos, njegov namen pa bo olajšati koordinacijo na področju mobilnosti delovne sile v EU.(več)

Nova Evropska komisija ne bo začela delati 1. novembra
Evropski parlament o novi Evropski komisiji pod vodstvom Ursule von der Leyen ne more več glasovati prihodnji teden, tako da ta ne bo začela delati 1. novembra, kot je bilo predvideno. Parlament bi o novi komisiji lahko glasoval na prvem ali drugem plenarnem zasedanju novembra, a na potezi je von der Leynova, pravijo parlamentarni viri.(več)