Dnevne zakonodajne novosti / 20. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Državni svet s 13 organizacijami za presojo ustavnosti dohodninskih sprememb
Tema dneva

Državni svet s 13 gospodarskimi in kmetijskimi organizacijami ustavnemu sodišču predlaga, da ugotovi protiustavnost izpodbijanih določb novele zakona o dohodnini. Predlagajo, da sodišče to obravnava absolutno prednostno in da začasno zadrži izvrševanje izpodbijanih določb. Zahtevo so podali, ker je po njihovem mnenju do davčnih sprememb prišlo brez utemeljenih razlogov v javnem interesu, predlagatelj pa v številnih primerih ni ponudil nobenega ustavno dopustnega razloga. Izpostavljajo pa tudi sprejem novele po nujnem postopku.(več)

Odbor DZ podprl predlog zakona za izboljšanje letalske povezljivosti
Odbor DZ za gospodarstvo je brez glasu proti podprl vladni predlog interventnega zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Člani odbora so se večinoma strinjali, da je to precej boljša rešitev kot ustanovitev nacionalnega letalskega prevoznika. Podprli so tudi predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize.(več)

Vlada z uredbo razširila programe nekaterih storitev zdravstvenega zavarovanja
Vlada je na včerajšnji seji izdala uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, ter obsegu sredstev za leto 2023. Z uredbo je med drugim razširila programe na področjih družinske medicine, dispanzerjev za ženske, otroškega in šolskega dispanzerja ter zobozdravstva za odrasle.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada je včeraj na redni seji med drugim tudi potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic poplav, ki so med 15. in 18. septembrom lani prizadele 59 občin. Imenovala je generalno sekretarko na ministrstvu za okolje in prostor ter sprejela usmeritve za delovanje Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj do leta 2025.(več)

Komisija za narodni skupnosti obravnavala programa spodbujanja gospodarske osnove narodnih skupnosti
Komisija DZ za narodni skupnosti je potrdila program in način dela za mandatno obdobje 2022 - 2026. Obravnavala je tudi programa za spodbujanje gospodarske osnove narodnih skupnosti in sklenila vladi predlagati, da do konca obdobja 2021 - 2024 in pred sprejetjem novega programa preuči možnost predfinanciranja tovrstnih projektov.(več)

Kandidatura Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča skozi sito mandatno-volilne komisije
Mandatno-volilna komisija je podprla kandidaturo Miodraga Đorđevića za mesto predsednika vrhovnega sodišča, o njegovem imenovanju bo DZ odločal prihodnji teden. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je ob tem napovedala, da bo v DZ kmalu predlog zakonskih rešitev, s katerimi bi politiko umaknili iz postopkov imenovanja vrhovnih sodnikov.(več)

K ureditvi plačnih razmerij pozivajo tudi zaposleni v pravosodju
V Sindikatu delavcev v pravosodju opozarjajo, da se vlada ukrepov na področju plač loteva diskriminatorno, saj problematiko rešuje le pri nekaterih poklicnih skupinah. Vlado zato pozivajo k socialnemu dialogu in ureditvi plačnega položaja vseh zaposlenih v pravosodnem sistemu. Do takrat za vse zaposlene v pravosodju zahtevajo izplačilo dodatka.(več)

Ministrstvo mora razkriti dokument za naložbo v Istrabenz turizem
Gospodarsko ministrstvo mora razkriti dokument za državno naložbo v družbo Istrabenz turizem iz maja 2019. Vrhovno sodišče je namreč pritrdilo stališču informacijskega pooblaščenca, da ima prevladujoč interes javnosti prednost pred poslovno skrivnostjo, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.(več)

Več kazenskih ovadb zaradi suma protipravne pridobitve 1,6 milijona evrov iz podjetja pred stečajem
Nacionalni preiskovalni urad je konec decembra zoper osem fizičnih oseb in deset pravnih oseb z območja Policijske uprave Ljubljana podal kazenske ovadbe zaradi suma, da storile skupno 16 kaznivih dejanj. Fizične osebe so med drugim osumljene zlorabe položaja in pranja denarja, domnevno protipravno pridobljena korist znaša 1,6 milijona evrov.(več)

Večina obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik priznala krivdo
Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić je na ponovljenem sojenju včeraj priznal krivdo, enako je storila večina soobtoženih. Sodnica je že sprejela Tošićevo priznanje in priznanje Jakoba Remškarja, ostale naj bi obravnavali v ponedeljek. Tožilstvo predlaga kazen v višini že prestanih kazni v zaporu, poroča portal 24ur.com.(več)