Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada z uredbo razširila programe nekaterih storitev zdravstvenega zavarovanja

četrtek, 19.1.2023

Ljubljana, 19. januarja (STA) - Vlada je na današnji seji izdala uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje ter obsegu sredstev za leto 2023. Z uredbo je med drugim razširila programe na področjih družinske medicine, dispanzerjev za ženske, otroškega in šolskega dispanzerja ter zobozdravstva za odrasle.

Prav tako je razširila programe centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, centrov za duševno zdravje odraslih, patronažne službe, centrov za krepitev zdravja,
ter mobilnih paliativnih timov in referenčnih ambulant, so sporočili z urada vlade za komuniciranje (Ukom).

V uredbi je na novo določen subspecialistični tim za obravnavo otrok in mladostnikov z nekemičnimi oblikami zasvojenosti in komorbidnimi stanji. V povezavi s tem je določena bolnišnična obravnava ter povečanje programov zdravstvene nege v socialno varstvenih zavodih ter povečanje programa osnovnega zdravljenja oskrbovancev domov za starejše.

V uredbo je vključen tudi nov standard plačevanja ambulant za neopredeljene zavarovane osebe ter ureditev financiranja dejavnosti urgentnega centra na območju Mestne občine Ljubljana, oziroma izvajanja nujne medicinske pomoči in dežurne službe v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Uredba opredeljuje način financiranja posameznih programov ter vključuje obveznosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti, pa tudi obveznosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v zvezi s programi in izvajanjem zdravstvenih storitev, ki so plačani iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Za izvajanje omenjenih ukrepov in sprememb bo v letu 2023 namenjenih 119,9 milijonov evrov skupaj za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma okoli 105 milijonov evrov za obvezno zdravstveno zavarovanje, so še sporočili z Ukoma.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window