Dnevne zakonodajne novosti / 14. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 20 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
S ponedeljkom sprostitev številnih ukrepov
Tema dneva

Vlada je včeraj sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob. Med drugim se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, po dveh mesecih pa se bodo spet odprle avtošole. Vlada je z odlokom potrdila tudi načelno odločitev za postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov.(več)

Vlada sprostila športne aktivnosti, a ob upoštevanju priporočil
Na včerajšnji seji je vlada tudi sklenila, da s 23. majem sprosti večino športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Po tem datumu bodo možni treningi in tekmovanja tudi v ekipnih športih.(več)

Insolvenčni zakon glede odpusta obveznosti neustaven
Določba v zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki opredeljuje dovoljenje za odpust obveznosti v stečajnem postopku, je v neskladju z ustavo, če se nanaša na določbo o dosegljivosti dolžnika sodišču in upravitelju, je odločilo ustavno sodišče. Državni zbor mora neskladje odpraviti v enem letu.(več)

Večina ukrepov iz protikoronskega zakona bo očitno veljala do konca junija
Vlada kljub umirjanju epidemiološke situacije še ne razmišlja o administrativnem preklicu epidemije s 15. majem, je včeraj pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Kot kaže, bo tako večina interventnih ukrepov iz megaprotikoronskega zakona veljala do konca junija. Ukrepi so sicer vredni tri milijarde evrov, nabor upravičencev pa je širok.(več)

Vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite
Vlada je sprejela uredbi o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije koronavirusa in po zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Ti opredeljujeta pravila za državna poroštva za bančne kredite.(več)

Počivalšek: Predlog tretjega protikoronskega paketa v petek na vladi
Vlada bo v petek obravnavala predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, ki močno čuti posledice epidemije novega koronavirusa, je včeraj napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Med drugim naj bi z ukrepi priskočili na pomoč turizmu.(več)

Državni svet za nadomestilo staršu ob otroku v bolnišnici
Državni svet je za obravnavo v DZ pripravil predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, po katerem bi eden od staršev, ki sobiva z bolnim otrokom v zdravstvenem zavodu, za čas sobivanja dobil pravico do nadomestila za čas začasne zadržanosti z dela.(več)

Stranke izpostavljajo predvsem Andraža Terška in Barbaro Zobec
Na včerajšnjem posvetovanju predsednika republike Boruta Pahorja s poslanskimi skupinami o kandidatih za sodnika ustavnega sodišča so poslanci izpostavili predvsem kandidaturi Andraža Terška in Barbare Zobec. Edino kandidatko podpirajo v SDS, kot sprejemljivo so jo ocenili tudi v NSi. Medtem so v LMŠ in Levici napovedali podporo Teršku.(več)

Bruselj s smernicami za oživljanje turizma, nekatere države odpirajo meje
Evropska komisija je včeraj predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Nekatere države tudi že napovedujejo odpiranje mej - Nemčija bo nadzor postopno odpravljala od sobote, Avstrija bo odprla mejo z Nemčijo in že išče rešitve tudi za druge sosede.(več)

Von der Leyen v EP predstavila načrt za okrevanje gospodarstva
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavila svoj načrt za okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19. Sredstva naj bi porabili za programe EU v treh stebrih. Evroposlanci so nekaj njenih načrtov v razpravi pozdravili, do drugih so bili kritični.(več)