Navigacija
Portal TFL

STA novice / Od ponedeljka sprostitev večine omejitev pri prodaji blaga in storitev

sreda, 13.5.2020

Ljubljana, 13. maja (STA) - Vlada se je ob umirjanju epidemiološke situacije odločila s ponedeljkom spet omogočiti opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma. Med drugim bodo lahko tako odprte vse trgovine, nastanitve do 30 sob in kampi, mogoča bo strežba v gostinskih lokalih.

"Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa v Sloveniji se umirja," pravi vlada, zato je z novim odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki bo začel veljati 18. maja, znova omogočila opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekateri storitev na področju turizma.

Zaprti bodo ostali nastanitveni obrati z več kot 30 sobami, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, centri za velnes in fitnes, bazeni (vključno s ponujanjem vodnih aktivnosti) ter diskoteke in nočni klubi, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Odprle se bodo tako lahko med drugim vse trgovine, restavracije, notranji prostori gostinskih lokalov, nastanitve z do 30 sobami in kampi ter glampingi. Vladni govorec za epidemijo novega koronavirusa Jelko Kacin je za večerne informativne oddaje omenjal še storitve turističnega vodenja in turističnih prevozov, vodne aktivnosti, kot je rafting, poslovna srečanja in dogodki ter turizem avtodomov. Na seznamu ukrepov za sproščanje v turizmu so bile tudi igralnice.

Kljub sproščanju ukrepov za zamejitev širjenja virusa pa bodo morali ponudniki blaga in storitev pri opravljanju dejavnosti strogo upoštevati pogoje za zajezitev in obvladovanja epidemije; tako bodo lahko blago in storitve ponujali le, če bodo zagotovili minimalen stik s potrošniki in upoštevali navodilia Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Opravljanje dejavnosti je mogoče le ob upoštevanju že obstoječih navodil, ki so objavljena na spletni strani NIJZ, saj gre pri vseh navodilih za spoštovanje enakih splošnih ukrepov, že obstoječa in objavljena priporočila pa se lahko smiselno uporabljajo tudi širše," je navedla vlada.

Z odlokom pa je ohranila minimalni obratovalni čas prodajaln z živili, in sicer najmanj od 8. ure do vsaj 18. ure (pri čemer to ne velja za trgovine, katerih obratovalni čas pred 12. marcem ni bil daljši od 10 ur), bodo pa od ponedeljka v prodajalnah vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni. Trenutno so prvi dve in zadnja ura odprtja prodajaln rezervirane za upokojence, invalide in nosečnice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window