Dnevne zakonodajne novosti / 6. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Sodišča širijo nabor delovanja tudi na nenujne zadeve
Tema dneva

Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Ne glede na to pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo, in s tem pospešijo sam sodni postopek.(več)

Koalicija in opozicija vsaka s svojo parlamentarno preiskavo
Po aprilski napovedi opozicije o ustanovitvi preiskovalne komisije o nabavah opreme za potrebe epidemije je zahtevo v DZ prva vložila koalicija, z enako potezo ji je sledila opozicija. O porabi javnih sredstev za nakup opreme so včeraj sicer že razpravljali na komisiji DZ za nadzor javnih financ, vlada pa je medtem sprejela svoje poročilo glede opreme.(več)

Za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov zdaj čas do 9. maja
Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci lahko izjave za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov vložijo še do 9. maja, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave 31. maj.(več)

V stečaju Adrie Airways priznanih za skoraj 88 milijonov terjatev
Upniki letalske družbe Adria Airways v stečaju so prijavili za skupno 151 milijonov evrov terjatev, od česar jih je stečajni upravitelj priznal za 87,7 milijona evrov. Med priznanimi je za 15 milijonov evrov terjatev nekdanjih zaposlenih iz naslova neizplačanih dohodkov iz delovnega razmerja.(več)

Sodišče delno pritrdilo pritožbi Jankovića v primeru prodaje delnic Mercatorja
Okrožno sodišče v Ljubljani je pri presoji pritožb na lani vložene obtožnice zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegova sinova v zvezi s prodajo delnic Mercatorja delno ugodilo le Damijanu Jankoviću, poroča Večer. Tožilstvo namreč po mnenju sodišča ni dovolj konkretiziralo znakov očitanega kaznivega dejanja davčne utaje.(več)

Stara starša koroških dečkov z novo pritožbo na ESČP
Babica in dedek koroških dečkov sta se na zadnjo odločitev ustavnega sodišča, ki je obravnavalo stike med njima in mladoletnima vnukoma, pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Tokrat pravico v Strasbourgu iščeta drugič, poroča Delo.(več)

Začetek obravnave prve zasebne tožbe v aferi dieselgate
Nemško zvezno sodišče je včeraj začelo obravnavo prve zasebne tožbe proti Volkswagnu v aferi dieselgate. Sodniki so bili glede Volkswagnovih trditev, da lastniki njegovih avtomobilov z dizelskim motorjem zaradi sporne programske opreme niso utrpeli škode, skeptični, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)

ECB mora utemeljiti sorazmernost programa odkupovanja obveznic
Evropska centralna banka (ECB) mora utemeljiti sorazmernost svojega programa odkupovanja obveznic, sicer bo nemška centralna banka Bundesbank iz njega izključena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odločilo nemško ustavno sodišče. Ni pa programa razglasilo za neskladnega z ustavo.(več)

ESČP razsodilo proti Romuniji zaradi odstavitve tožilke za korupcijo
Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo proti Romuniji zaradi odstavitve nekdanje vodje specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji Laure Codrute Kövesi leta 2018. Kot je odločilo sodišče, je romunska vlada kršila njeno pravico do pravičnega sojenja in do svobode izražanja.(več)