Dnevne zakonodajne novosti / 19. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Furs opozarja na obveznost poslovanja prek transakcijskega računa
Tema dneva

Finančna uprava RS (Furs) bo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetila tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z zakonom o davčnem postopku morajo namreč vsi poslovni subjekti imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici, sicer jim grozi kazen. Ob tem opozarjajo, da pri tej obveznosti ni nikakršnih izjem. Račun je torej potreben tudi v primeru poslovne neaktivnosti oz. mirovanja poslovnega subjekta, kot tudi enostranskega zaprtja računa s strani ponudnika plačilnih storitev.(več)

Tudi državni svet za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini
Državni svet bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o dohodnini, so svetniki sklenili na včerajšnji seji. Podrobnosti bodo predstavili danes na novinarski konferenci. Tik pred koncem lanskega leta sta zahtevo vložili tudi poslanski skupini SDS in NSi.(več)

Ministrica Ajanović Hovnik za učinkovito migracijsko strategijo
Ministrstvo za notranje zadeve želi učinkovito migracijsko strategijo, ki bo podprta z integracijsko, je na sestanku delovne skupine vlade za pripravo vladne strategije na področju migracij dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v funkciji ministrice za notranje zadeve. Dokument naj bi bil pripravljen v prvi četrtini leta.(več)

Člani koalicije bodo podpisali zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme
Na koalicijskem vrhu, na katerem so se osredotočili samo na področje zdravstva, so se po besedah predsednika vlade Roberta Goloba dogovorili, da bodo vsi prisotni člani koalicije podpisali zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme. Pripravili bodo konkretno časovnico zakonodajnih in izvedbenih ukrepov do leta 2025.(več)

Zdus za vsaj 7,1-odstotno uskladitev pokojnin
Zveza društev upokojencev predlaga, da se pokojnine februarja uskladijo vsaj za 7,1 odstotka, ne pa samo za predvidenih 4,9 odstotka. Glede na podatke o rasti inflacije in cen življenjskih potrebščin ocenjujejo, da jim bosta vlada in svet pokojninskega zavoda prisluhnila. Poleg tega naj vlada razmisli o izplačilu draginjskega dodatka, so pozvali.(več)

NSi predstavila svoj paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo
Predsednik NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci predstavil paket devetih rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo. Med njimi v NSi predlagajo vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet v reševanje krize ter da bi bile vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zavarovanja.(več)

Z vodnikom po varstvu okolja do lažjega uveljavljanja pravic v praksi
Izšel je Štoparski vodnik po varstvu okolja, ki ga je pripravil Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom v Sloveniji. Gre za prvi poljuden vodnik, s katerim želijo javnosti olajšati uveljavljanje njihovih pravic v praksi.(več)

Tudi vrhovno sodišče potrdilo 30-letno zaporno kazen za trojni uboj
Vrhovno sodišče je potrdilo enotno kazen 30 let zapora za Petra Gaspetija, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče spoznalo za krivega uboja treh sorodnikov pri Domžalah junija lani, poročata današnje Delo in Slovenske novice.(več)

Putin namerava uzakoniti prekinitev pogodb s Svetom Evrope
Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek predstavil predlog zakona, s katerim bi Rusija lahko uzakonila prekinitev pogodb s Svetom Evrope. To med drugim zadeva evropsko konvencijo o človekovih pravicah, evropsko konvencijo o zatiranju terorizma in evropsko socialno listino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)

OECD: Globalni minimalni davek za podjetja bi prinesel dodatnih 220 milijard dolarjev
Uvedba globalnega minimalnega davka na dobičke korporacij bi vladam prinesla dodatnih 220 milijard dolarjev letnih prihodkov, v posodobljeni oceni ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za bistveno večji znesek od prvotno ocenjenih 150 milijard dolarjev, ki bi ga prinesla uvedba 15-odstotne davčne stopnje.(več)