Navigacija
Portal TFL

STA novice / Furs opozarja na obveznost poslovanja prek transakcijskega računa

sreda, 18.1.2023

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetila tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z zakonom o davčnem postopku morajo namreč vsi poslovni subjekti imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici, sicer jim grozi kazen.

Zakon določa, da morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev transakcijski račun odprte vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, so spomnili na Fursu. To so torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje.

Če poslovni subjekt nima odprtega računa, to predstavlja prekršek, za katerega je predpisana globa v razponu od 800 evrov do 30.000 evrov za poslovni subjekt ter od 400 evrov do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Ob ugotovljeni kršitvi navedene obveznosti Furs uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe.

Tistim, ki transakcijskega računa morda nimajo odprtega, na Fursu svetujejo, naj to čim prej storijo. Če odprejo račun pri ponudniku plačilnih storitev v Sloveniji, jim tega ni treba posebej sporočati, saj Furs podatek pridobi po uradni dolžnosti iz registra transakcijskih računov. Je pa prijava računa potrebna v primeru odprtja računa v tujini.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Potreben je torej tudi v primeru morebitne poslovne neaktivnosti oz. mirovanja poslovnega subjekta, kot tudi enostranskega zaprtja računa s strani ponudnika plačilnih storitev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window