Navigacija
Portal TFL

STA novice / OECD: Globalni minimalni davek za podjetja bi prinesel dodatnih 220 milijard dolarjev

sreda, 18.1.2023

Pariz, 18. januarja (STA) - Uvedba globalnega minimalnega davka na dobičke korporacij bi vladam prinesla dodatnih 220 milijard dolarjev letnih prihodkov, v posodobljeni oceni ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Gre za bistveno večji znesek od prvotno ocenjenih 150 milijard dolarjev, ki bi ga prinesla uvedba 15-odstotne davčne stopnje.

Več kot 130 držav, ki predstavljajo 90 odstotkov svetovnega gospodarstva, se je leta 2021 dogovorilo, da bodo uvedle spodnjo mejo za davek na dobiček korporacij, s katerim želijo multinacionalkam preprečiti iskanje nizkih davčnih stopenj, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Minimalna svetovna davčna stopnja je znana kot drugi steber davčne reforme, ki jo predvideva OECD. Prvi steber, ki predvideva obdavčitev podjetij tam, kjer ustvarjajo dobiček, da bi omejili davčne utaje, in je namenjen predvsem digitalnim velikanom, še ni dokončno oblikovan.

OECD je dvignil tudi oceno glede višine letnega dobička, ki bi lahko spadal pod določbe prvega stebra, in sicer s 125 milijard dolarjev na 200 milijard dolarjev. To bi prineslo 13 do 36 milijard dolarjev dodatnih davčnih prihodkov, kar bi precej pomagalo tudi državam z nizkimi in srednjimi dohodki.

"Mednarodna skupnost je dosegla pomemben napredek pri izvajanju teh reform, ki naj bi zagotovile pravičnejše mednarodne davčne ureditve in boljše delovanje v digitaliziranem in globaliziranem svetovnem gospodarstvu," je v sporočilu za javnost pojasnil generalni sekretar OECD Mathias Cormann.

"Nova analiza gospodarskega učinka ponovno poudarja pomen hitrega, učinkovitega in obsežnega izvajanja teh reform, da bi zagotovili uresničitev teh znatnih potencialnih prihodkov," je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window