Navigacija
Portal TFL

STA novice / Z vodnikom po varstvu okolja do lažjega uveljavljanja pravic v praksi

sreda, 18.1.2023

Ljubljana, 18. januarja (STA) - Izšel je Štoparski vodnik po varstvu okolja, ki ga je pripravil Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) v sodelovanju z nizozemskim veleposlaništvom v Sloveniji. Gre za prvi poljuden vodnik, s katerim želijo javnosti olajšati uveljavljanje njihovih pravic v praksi.

Vodnik je enostavna predstavitev sodelovanja javnosti pri odločanju o okolju in vseh najbolj pomembnih postopkih varstva okolja v Sloveniji, je na današnji predstavitvi dokumenta v Hiši EU v Ljubljani pojasnil eden izmed avtorjev vodnika Aljoša Petek iz organizacije PIC.

"Sami predpisi in pravice, kot so zapisane v teh predpisih, preprosto povedano niso dovolj. Javnost se mora zavedati, da te pravice ima, znati pa jih mora tudi uporabljati v praksi," je poudaril.

Vodnik je namenjen predvsem fizičnim posameznicam in posameznikom, civilnim iniciativam in nevladnim organizacijam. V vodniku so tako med drugim navedeni relevantni deležniki, ki delujejo na področju varovanja okolja, navodila za zbiranje informacij in dokazov ter možnosti in načini za vplivanje na predpise oz. strateške dokumente. Konkretno naslavlja tudi ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja.

Pri tem gre za živ dokument, ki ga bodo po zagotovilih Petka posodabljali skladno s spremembami zakonodaje. Zainteresirana javnost lahko pri tem na Zeleno svetovalnico posreduje svoje predloge in ideje za izboljšavo vodnika.

Pomembno vlogo pri nastanku dokumenta je imelo tudi nizozemsko veleposlaništvo v Sloveniji. Vladavina prava in zaščita okolja sta neposredno povezani, je izpostavil nizozemski veleposlanik Johan Verboom. Kot je spomnil, so države EU, med njimi tudi Slovenija in Nizozemska, zavezane k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in naslavljanju posledic podnebnih sprememb.

A težave nastopijo, ko vlade ne sledijo lastnim zavezam in državljani, ki trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb, nimajo podpore pri prilagajanju. "V družbi, kjer prevladuje vladavina prava, morajo imeti državljani pravico uveljavljati svoje pravice in civilna družba predstavlja pomemben del sistema nadzora v ustavni demokraciji," je prepričan Verboom. Vodnik je še ena iniciativa nevladnih organizacij, ki bo pomagala ozaveščati javnost, je dodal.

Izid vodnika so pozdravili tudi predstavniki nevladnih okoljskih organizacij. Predsednik Eko kroga Jure Vetršek je na podlagi izkušenj iz večletnega boja s cementarno družbe Lafarge v Trbovljah pojasnil, da pavšalne navedbe niso dovolj, treba je podrobno poznavanje prava. Opozoril tudi na pomanjkanje specializiranih odvetnikov za okoljske postopke v državi. Prepričan je, da bo danes izdani vodnik predstavljal veliko pomoč, obenem pa si želi, da predstavlja začetek poti večanja kapacitet za varovanje okolja v državi.

Da jim bo vodnik prišel zelo prav, je prepričana tudi članica Eko Anhovega Mateja Sattler. "Zakonodaja kot taka je zelo nepregledna, postopki so težki in zakomplicirani in laik se na njih ne spozna," je predstavila.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl in predstavnik kabineta okoljskega ministra Marko Maver sta prepričana, da je sodelovanje javnosti pri reševanju podnebnih sprememb ključnega pomena z vidika legitimnosti in transparentnosti. Ta vodnik bo po njunem mnenju pomembno prispeval k opolnomočenju javnosti pri varovanju okolja.

Na pomen transparentnosti pri sprejemanju zakonodaje na področju varovanja okolja je opozoril tudi svetovalec podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa Anthony Agotha. "Potrebujemo državljane, ki se borijo za nekaj večjega, a za to potrebujejo ustrezno znanje o svojih pravicah, zato so priročniki, kot je današnji, tako zelo pomembni," je dejal.

Pravica do zdravega življenjskega okolja je postala tudi globalno priznana človekova pravica, je dejala predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin. Za učinkovito implementacijo te pravice pa je nujno poznavanje prava s strani zainteresiranih posameznikov, je prepričana. Zato jo veseli, da bo imela javnost dostop do pravnega vodnika za različne možnosti varstva okolja.

Štoparski vodnik po varstvu okolja je od danes naprej v digitalni obliki prosto dostopen na spletni strani zagovorniki-okolja.si.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window