Dnevne zakonodajne novosti / 3. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Bruselj odobril slovensko shemo v podporo podjetjem
Tema dneva

Evropska komisija je odobrila slovensko shemo v podporo podjetjem v različnih sektorjih, ki so jih je prizadeli epidemija covida-19 in ukrepi za omejitev širjenja virusa, in sicer v vrednosti 22,8 milijona evrov, so včeraj sporočili v Bruslju. Ukrep je po oceni komisije v skladu s pogoji, opredeljenimi v začasnem okviru za državne pomoči, sprejetem zaradi pandemije. Javna podpora v obliki neposrednih nepovratnih sredstev bo pokrila stroške, ki ustrezajo nadomestilu plače za letni dopust zaposlenih.(več)

Gospodarstvo čaka vladne odločitve glede preverjanja PCT
Predstavniki malega gospodarstva od vlade še vedno pričakujejo več informacij glede preverjanja pogojev PCT v dejavnostih, kot je gostinstvo. Gostinci so že prejšnji teden protestirali proti vladnemu odloku, ki jim nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na zelo jasen način, ki pa je v neskladju z zakonom o varovanju osebnih podatkov.(več)

Rok za odgovor glede aplikacije za preverjanje PCT podaljšan do petka
Potem ko je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) v petek informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik prosil, naj rok za pisni odgovor v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT podaljša do 18. avgusta, je Prelesnik včeraj sporočila, da je odobrila podaljšanje do petka, 6. avgusta.(več)

Policija in Dars sklenila dogovor o delovanju avtocestne policije
Generalni direktor policije Anton Olaj, predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in član uprave Darsa Peter Gašperšič so podpisali izvedbeni dogovor o medsebojnem sodelovanju. Med ključni poudarki je vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti na določenih odsekih avtocest in hitrih cest, so navedli na spletni strani policije.(več)

Telemach s skoraj 30 milijonov evrov težko tožbo nad Telekom Slovenije
Telekomunikacijski operater Telemach je na Okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi domnevnih kršitev regulatornih odločb in zlorabe prevladujočega položaja vložil tožbo zoper Telekom Slovenija. Zahteva plačilo škode v višini 28,8 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 1. junija letos do plačila.(več)

V več industrijskih podjetjih poleti kolektivni dopust
Več slovenskih industrijskih podjetij se je tudi letos poleti odločilo za kolektivni dopust. V tem času prekinejo proizvodnjo in večinoma opravijo vzdrževalna dela ter delavcem omogočijo počitek. Večina se ob tem uspešno sooča z izzivi v preskrbi s ključnimi surovinami in materiali ter v logistiki.(več)

Bruselj s štirimi razpisi za spodbujanje raznolike javne sfere in dostopa do informacij
Evropska komisija je objavila štiri nove razpise, katerih namen je spodbuditi živahne in raznolike javne sfere ter okrepiti dostop državljanov do zanesljivih informacij po vsej EU. V okviru razpisov bo zagotovljenih skoraj 12 milijonov evrov, so sporočili.(več)

ZN pozivajo k oddaji posodobljenih podnebnih ciljev
Združeni narodi (ZN) pozivajo vse države k oddaji posodobljenih nacionalnih podnebnih ciljev v okviru pariškega sporazuma. Svet EU je sicer sekretariatu Konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) za EU in njene države članice, tudi Slovenijo, posodobljeni nacionalno določeni prispevek (NDC) predložil decembra lani.(več)

V Sloveniji zaseda Evropski mladinski parlament
Slovenija prvič gosti mednarodno sejo Evropskega mladinskega parlamenta, ki se je udeležujejo mladi iz različnih držav. Na otvoritveni slovesnosti v Ljubljani jih je včeraj nagovoril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan in mladim predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Državnotožilski red
Obvestilo o začetku veljavnosti sprememb Prilog I in II h Konvenciji o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin za Republiko Slovenijo
Uredba o napredovanju javnih uslužbencev v plačne razrede
Zakon o hipotekarni in komunalni obveznici (ZHKO-2)
Zakon o kmetijstvu (ZKme-1)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Ips 18657/2014 - sprememba obtožbe - kršitev pravice do obrambe - pravica do poštenega postopka
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 15. julija 2021.#A.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Augstākā tiesa (Senāts).#Predhodno odločanje – Prosto gibanje oseb – Državljanstvo Unije – Uredba (ES) št. 883/2004 – Člen 3(1)(a) – Dajatve za bolezen – Pojem – Člen 4 in člen 11(3)(e) – Direktiva 2004/38/ES – Člen 7(1)(b) – Pravica do prebivanja za več kot tri mesece – Pogoj, da je treba imeti celovito zavarovalno kritje za primer bolezni – Člen 24 – Enako obravnavanje – Državljan države članice, ki ni ekonomsko aktiven in ki zakonito prebiva na ozemlju druge države članice – Zavrnitev države članice gostiteljice, da to osebo vključi v svoj javni sistem zdravstvenega zavarovanja.#Zadeva C-535/19.
VSL Sklep II Cp 625/2021 - odškodnina zaradi protipravnega ravnanja državnega organa - nezakonit izbris iz registra stalnega prebivalstva - splošna pravila odškodninskega pra...