Navigacija
Portal TFL

STA novice / Gospodarstvo čaka vladne odločitve glede preverjanja PCT (dopolnjeno)

ponedeljek, 2.8.2021

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Predstavniki malega gospodarstva od vlade še vedno pričakujejo več informacij glede preverjanja pogojev PCT v dejavnostih, kot je gostinstvo, že danes bi lahko vlada odločala tudi o spremembi spornega odloka, je za STA po današnjem srečanju delovne skupine povedal Blaž Cvar iz OZS. Skupina se je sicer strinjala, da je pogoj PCT neizogiben.

Gostinci so že prejšnji teden protestirali proti vladnemu odloku, ki gostincem nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri njihovih gostih. Danes je na to temo razpravljala delovna skupina, in sicer so stališča predstavili gospodarstvo na eni in zdravstvena stroka na drugi strani, je pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Cvar.

Opozoril je, da na eni strani odlok gostincem nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na zelo jasen način, ki pa je v neskladju z zakonom o varovanju osebnih podatkov. "V vsakem primeru smo v prekršku, če preverimo PCT ali ne," je opozoril. Glede načina preverjanja so že v petek poslali pobudo oz. svoj predlog na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, a do danes odgovora oz. ustreznega tolmačenja niso dobili.

Odlok bo po oceni Cvara sicer potreben popravkov, o tem bo še danes popoldne razpravljala vlada, je povedal Cvar. "Počakali bomo, kako se bodo odločili. Je pa podana tudi že pobuda za oceno ustavnosti tega odloka, tako da bomo kmalu dobili več odgovorov, na kakšen način bomo preverjali PCT," je dodal.

Skupna ugotovitev sicer je, da je pogoj PCT neizogiben za zagotovitev varne jeseni oz. jeseni, v kateri bi gostinski lokali lahko ostali odprti. Vendar pa je Cvar opozoril, da je v primeru, ko vladni odloki povzročajo upad prometa, gostincem nujno zagotoviti tudi ustrezno pomoč - po zgledu Avstrije je denimo omenil možnosti nadomestila izpada, znižanje DDV in učinkovit ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Na svojem bregu v gospodarstvu in stroki medtem ostajajo glede izpolnjevanja PCT med zaposlenimi, čeprav je želja vseh, da se čim več ljudi čim prej cepi. Cvar je sicer spomnil na nezadovoljstvo, da ostaja PCT pri zaposlenih pogoj ravno v panogi, ki je bila v krizi najbolj prizadeta. V OZS zahtevajo, da se testiranje zaposlenih v gostinstvu ne zahteva več ali pa da ostane sistem enak kot doslej, torej enkrat tedensko brezplačno testiranje.

Nenazadnje je Cvar spomnil na besede ministra za zdravje Janeza Poklukarja, da je do 23. avgusta še nekaj časa. "Osebno sem prepričan, da se lahko pogoji spremenijo," je sklenil.

Pred tednom dni je v veljavo stopil nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Z njim je določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje PCT pogojev za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ta odlok je že v presoji na ustavnem sodišču, je poročala TV Slovenija. Kdo je zahteval ustavno presojo, pa še ni znano.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window