Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prek delovne skupine do morebitnega kompromisa glede PCT v gostinstvu

sreda, 28.7.2021

Ljubljana, 28. julija (STA) - Predstavniki delodajalcev v gostinstvu in nekaterih drugih panogah, ki se ne strinjajo z vladnimi ukrepi glede uveljavljanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), so se danes na sestanku z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem dogovorili o oblikovanju delovne skupine, ki bi vladi predlagala kompromisne rešitve.

Kot je po sestanku za STA povedal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar, bi se v okviru delovne skupine "skušali dogovoriti za spremembo vladnih odlokov na način, da bi bili manjše breme prizadetim panogam".

Kot so sporočili iz OZS, bo delovna skupina "pretresala različne ideje in predloge ter pripravljala najboljše možne rešitve za obvladovanje epidemije, ki bodo sprejemljivi tako za gospodarstvo kot za zdravstvo".

Na sestanku - na katerem je OZS gostila ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka ter predstavnike vlade, zdravstvene stroke in gospodarstva - so bili po navedbah zbornice enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a da je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva.

"Obrtnike in podjetnike najbolj moti neenaka obravnava posameznih dejavnosti. Zaposlenim v trgovini se na primer ni treba testirati, potrošniki niso podvrženi pogoju PCT, tudi v proizvodnjah ni takšnih zahtev. Zato vztrajamo, da morajo biti ukrepi za vse dejavnosti enaki, le na ta način jih je mogoče tudi zagovarjati," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Direktor Turistično gostinske zbornice pri GZS Fedja Pobegajlo je opozoril, da do nezadovoljstva in zmede prihaja tudi zaradi neustrezne komunikacije s strani oblikovalcev ukrepov in izključevanja ključnih deležnikov iz nje. Poleg tega je dejal, da je razumljivo, da so ukrepi takšni tudi z namenom povečanja stopnje precepljenosti med prebivalstvom, ampak se to po njegovem mnenju ne sme dogajati na račun panoge, ki je v celoti ogrožena.

Da zaradi načrtovanih sprememb glede veljavnosti testov, ki naj v prihodnje tudi ne bi bili več brezplačni, vre tudi med frizerji in kozmetiki, ki za preprečevanje različnih okužbe skrbijo že ves čas, ne le med epidemijo covida-19, je povedala sekretarka sekcij frizerjev in kozmetikov pri OZS Vlasta Markoja. Dodala je, da se lahko upravičeno bojimo ponovnega porasta dela na črno v teh dejavnostih.

Poklukar je po navedbah OZS dejal, da je za zajezitev širjenja virusa nujno doseči dovolj visoko precepljenost prebivalstva, hkrati pa v največji možni meri upoštevati vse veljavne ukrepe. "Z višjo stopnjo precepljenosti bomo imeli najmanj težav v zdravstvu, hkrati pa tudi najmanj ovir pri izvajanju gospodarskih dejavnosti in koriščenju njihovih storitev," je poudaril.

"Zavedamo se, da morajo gospodarske panoge nujno ostati vitalne. In pogoj PCT vidim kot možnost, ki to zagotavlja. Poleg tega pa bomo težili tudi k temu, da bodo sprejeti ukrepi med dejavnostmi ustvarjali čim manj neenakosti," je dodal minister.

Logarjeva je povedala, da se ukrepi po panogah razlikujejo zato, ker so izhodišča drugačna, razlikujejo pa se tudi ocene tveganja za prenos virusa. Glede veljavnosti hitrega antigenskega testa je dejala, da je razmeroma zanesljiv 48 ur.

Napoved pogostejšega testiranja je namreč povzročila veliko nezadovoljstva, zato so po navedbah OZS zbrani večkrat poudarili pomen promocije cepljenja. Dogovorili so se za skupno akcijo s pozivom k cepljenju in za čimprejšnjo vzpostavitev avtomatizacije preverjanja pogoja PCT.

Krek je na sestanku predstavil aplikacijo, s katero bo preverjanje, ali gost oziroma obiskovalec izpolnjuje pogoj PCT, hitro, enostavno in brez drugih informacij o posamezniku, pravijo v OZS.

Cvar je STA povedal, da predlagajo, da bi se preverjanje pogoja PCT vrnilo na stanje pred zadnjim vladnim odlokom, torej da bi bila odgovornost izpolnjevanja pogoja znova pri uporabnikih, ne le na izvajalcih storitev. Predlagajo tudi, da bi lahko na terasah gostinskih lokalov poslovali brez omejitev.

Kritični so do pogoja, da morajo zaposleni, ki niso cepljeni ali covida-19 niso preboleli, test opravljati vsakih 48 ur. "Pri tem bomo vztrajali, ker je kadrovska situacija v panogi gostinstva in turizma zelo slaba. In če se bo pri tem vztrajalo, bo najbrž še dosti slabše," je ocenil Cvar.

Predlagajo tudi, da bi bili za tiste ponudnike v gostinstvu in turizmu, ki so uspešno implementirali sistem PCT, po zgledu Avstrije na voljo ukrepi pomoči, kot so znižan davek na dodano vrednost, nadomestilo za skrajšani delovni čas, nadomestilo za izpad prometa ter možnost, da zaposleni izbirajo med brezplačnim testiranjem in nošenjem maske med delom. "Če teh ukrepov pri nas ni, me moremo pričakovati, da bo represivni ukrep izvajan tako, kot je sicer v (drugi) državi, ki ima tudi te ukrepe," je dejal Cvar.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window