Dnevne zakonodajne novosti / 3. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Poslanci predlagajo uvedbo prednostnega glasu na volitvah
Tema dneva

Skupina poslank in poslancev je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o volitvah v državni zbor, v katerem predlaga ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. S tem želijo odpraviti ugotovljeno neskladje z ustavo. Pod predlog zakona je podpisanih 59 poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice ter poslanca narodnih skupnosti, so za STA potrdili v LMŠ. Za potrditev novele je sicer potrebnih najmanj 60 glasov, medtem ko bi za spremembo meja volilnih okrajev zadoščala navadna večina.(več)

Ustavno sodišče bo presojalo zakon o lokalnih volitvah
Ustavno sodišče bo začelo postopek za oceno ustavnosti 100., 101. in 102. člena zakona o lokalnih volitvah, ki urejajo postopek pravnega varstva volilne pravice. Tako se je odločilo v postopku odločanja o ustavni pritožbi Bernardke Krnc, ki je na zadnjih volitvah izgubila tekmo za župansko mesto.(več)

V parlament prihaja bela knjiga o obrambi
Za ta teden so v DZ sklicali seje petih delovnih teles. Predvidene so obravnave petih zakonskih predlogov, le pod enim od teh se je podpisala vlada, ki opravlja le še tekoče posle. Največ pozornosti pa bo najverjetneje deležna sredina predstavitev bele knjige o obrambi na seji matičnega odbora. Dokument je namreč že izzval številne polemike.(več)

Država ne priznava očitkov v tožbi invalidov
Državno odvetništvo je zavrnilo očitke o nedostopnosti volišč in glasovanja za invalide v zahtevku Društva za pravice invalidov Slovenije. To državi predlaga 54-milijonsko poravnavo, v nasprotnem primeru pa napoveduje skupinsko tožbo. Tudi za slednjo po mnenju državnega odvetništva v zakonu ni podlage.(več)

ZPS opozarja na spremenjena pravila glede vpoklica vozil
Določba zakona o motornih vozilih, ki je začela veljati s 1. februarjem, onemogoča podaljšanje veljavnosti prometnega dovoljenja tistim lastnikom avtomobila, ki se niso odzvali obveznemu vpoklicu vozila, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Opozorili so, da ima lahko ukrep tudi negativne posledice, in pozvali k zaščiti potrošnikov.(več)

Poslavlja se papirnati bolniški list
Papirnati bolniški list bo s tem mesecem nadomestilo elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela. V papirni obliki, a ne na zelenem obrazcu, ga bodo sicer izdajali v posebnih primerih. Na ZZZS ocenjujejo, da bodo zaradi odprave administrativnih ovir prihranili 11,5 milijona evrov, manj pa naj bi bilo tudi obiskov v ambulantah.(več)

Na sodiščih med drugim dodatki na ekonomski fakulteti
Po dvomesečnem premoru se bo ta teden nadaljevalo sojenje v aferi z izplačevanjem dodatkov na ljubljanski ekonomski fakulteti. Ljubljansko sodišče bo odločalo o usodi obdolženega za lanski umor v Stožicah, v Kopru pa se bo začelo ponovljeno sojenje obdolženima iz zadeve Kobra zaradi izsiljevanja.(več)

V veljavi nova pravila izdajanja schengenskih vizumov
Od včeraj veljajo nova pravila izdajanja schengenskih vizumov. Po novem bo možno za vizum zaprositi šest mesecev pred nameravanim potovanjem, in ne več tri mesece. Podražila se je tudi vizumska taksa, in sicer na 80 evrov.(več)

EU za raziskave novega koronavirusa namenja 10 milijonov
Evropska komisija je sporočila, da bo za raziskave novega koronavirusa, ki je izbruhnil na Kitajskem in se širi po svetu, dodelila deset milijonov evrov. Virus je po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Število okuženih se je ob tem povzpelo na 17.205 primerov.(več)