Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zbiranje poslanskih podpisov pod spremembe zakona o volitvah v DZ v prihodnjem tednu

petek, 10.1.2020

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Prihodnji teden se bo začelo podpisovanje poslank in poslancev pod predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, je danes sporočil minister za javno upravo Rudi Medved. Kot je dejal, je velik optimist, da bodo zbrali zadostno večino, torej podpise 60 poslank in poslancev in bodo šle spremembe zakona zelo hitro tudi v parlamentarni postopek.

Minister je spomnil, da smo v drugem in obenem zadnjem letu, ki je na voljo slovenski politiki, da uresniči odločbo ustavnega sodišča. To je decembra 2018 ugotovilo, da je člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa meje volilnih okrajev, v neskladju z ustavo.

Na temo sprememb volilne zakonodaje se je lani pri predsedniku republike Borutu Pahorju zvrstilo več krogov pogajanj s pogajalci parlamentarnih strank. Strokovno podporo in pripravo zakonskih sprememb pa je prevzelo ministrstvo za javno upravo.

Po ministrovih besedah predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, ki ga imajo poslanci na mizi, po njihovem trdnem prepričanju ustrezno implementira odločbo ustavnega sodišča. Z njim bi volivkam in volivcem dali "v roke izredno močno orodje, to je prednostni glas". Tako imajo po Medvedovih besedah veliko, celo zgodovinsko priložnost, da spremenijo volilni sistem tako, da bodo imeli volivci resnično pravi odločujoči glas. Kot je opozoril, imamo s tem načinom zelo dobre izkušnje z evropskih volitev.

Medved se je dotaknil tudi predloga spremembe meja volilnih okrajev, ki so ga prav tako pripravili. "Tudi to zakonsko besedilo je v DZ, ima pa bistveno manjšo podporo kot novela zakona o volitvah v DZ, le dve parlamentarni stranki sta doslej izrekli izrecno podporo spremembam volilnih okrajev," je pojasnil.

V predlogu so ohranili relativno primerljive volilne okraje glede na število volivcev (z odstopanjem okrog deset oz. v ekstremnih primerih do 15 odstotkov). Kot je dejal minister, to po njihovem mnenju zadostuje zahtevam odločbe ustavnega sodišča, a so že vnaprej vedeli, da s predlogom na kak hud aplavz političnih strank ne bodo naleteli.

Za alternativni predlog spremembe meja volilnih okrajev, ki so ga nato pripravili na zahtevo ene od parlamentarnih strank, pa ocenjujejo, da presega okvire, ki jih je z odločbo dalo ustavno sodišče. Odstopanja glede števila volivcev med posameznimi volilnimi okraji so namreč v tem predlogu do 50 odstotkov ali več.

Ta predlog sicer v teh dneh še "pilijo" in bo v približno dveh ali treh tednih tudi pripravljen. Zakonskega besedila v to smer pa ne bodo pripravljali, ker so popolnoma prepričani, "da takšna rešitev ne vodi v implementacijo odločbe ustavnega sodišča".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window