Navigacija
Portal TFL

STA novice / V veljavi nova pravila izdajanja schengenskih vizumov

nedelja, 2.2.2020

Ljubljana, 02. februarja (STA) - Danes začenjajo veljati nova pravila izdajanja schengenskih vizumov. Po novem bo možno za vizum zaprositi šest mesecev pred nameravanim potovanjem, in ne več tri mesece. Podražila se je tudi vizumska taksa, in sicer na 80 evrov.

Veljati so začele spremembe uredbe EU o vizumskem zakoniku iz leta 2009, ki sta jih Evropski parlament in Svet EU sprejela junija lani. Z današnjim dnem se tako spreminjajo nekatera pravila izdajanja schengenskih vizumov.

Med drugim je po novem možno za vizum zaprositi šest mesecev pred načrtovanim potovanjem in ne samo tri mesece prej, kot je veljalo doslej, so navedli na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve.

Vizumska taksa se je zvišala na 80 evrov z izjemo otrok do dopolnjenega 6. leta starosti, ki so opravičeni plačila takse. Taksa za otroke med 6. in dopolnjenim 12. letom znaša 40 evrov. Višina takse za državljane tretjih držav, ki imajo z Evropsko unijo sklenjen sporazum o vizumskih olajšavah, ostaja 35 evrov.

Schengenski vizum državljanom tretjih držav omogoča bivanje do 90 dni v schengenskem območju za turistične ali poslovne namene.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window