Dnevne zakonodajne novosti / 14. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 4/2020 z dne 24.1.2020
TEMA DNEVA
Davek na vozila ne bo več odvisen od cene
Tema dneva

Na ministrstvu za finance so pripravili predlog novega zakona o davku na motorna vozila, po katerem se ta davek ne bo več obračunaval od nabavne cene vozila, pač pa bo pri njegovi odmeri odločilna okoljska komponenta. Ukinja se tudi dodaten davek na motorna vozila, ki je bil za vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra uveden sredi leta 2012. Takšna luksuzna vozila so namreč lastniki vse pogosteje registrirali v tujini. Novosti naj bi bile uveljavljene z letom 2021, do 14. februarja pa je mogoče posredovati pripombe na predlog.(več)

Novi znanstvenoraziskovalni zakon prinaša številne novosti
Novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti bo, če bo sprejet, odpravil nekatere dosedanje pomanjkljivosti, napovedujejo na ministrstvu za izobraževanje. Predlog, ki so ga pripravili, med drugim sredstva za znanstvenoraziskovalno dejavnost določa v deležu od BDP, uvaja razvojni svet in nagrajevanje raziskovalcev.(več)

Sanacijski odbor pričakuje tolmačenje interventnega zakona za bolnišnice
Sanacijski odbor, ki bdi nad potekom sanacije bolnišnic, skupaj z ministrstvom za zdravje išče možne rešitve po tistem, ko naj bi moralo pet bolnišnic vrniti del sanacijskih sredstev. Predsednik sanacijskega odbora Robert Cugelj je za STA dejal, da od zakonodajno-pravne službe DZ pričakuje tolmačenje 7. člena interventnega zakona.(več)

Pomembne spremembe pri izbiri medicinskih pripomočkov
Proces izbire medicinskih pripomočkov, ki jih lahko bolniki prejmejo na napotnico, se bo letos pomembno spremenil. Zavod za zdravstveno zavarovanje uvaja osnovne zahteve kakovosti medicinskih pripomočkov, prav tako omejuje marže. Na ta način si obetajo prihranke, čeprav o zneskih še težko govorijo, saj bo nov sistem vzpostavljen postopoma.(več)

NSi za sklic seje odborov glede helikopterske nujne pomoči
Poslanska skupina NSi zahteva sklic nujne skupne seje parlamentarnih odborov za zdravstvo in obrambo, na kateri bi razpravljali o organiziranosti helikopterske nujne medicinske pomoči. Ocenjujejo namreč, da ta v Sloveniji ni organizirana na sodoben način, poleg tega pa ne pokriva celotne države in ne deluje skladno z mednarodnimi standardi.(več)

Za Zajca bolj kot razglasitev podnebne krize pomembni ukrepi
Minister za okolje in prostor Simon Zajc v luči vse večjega števila pozivov, naj Slovenija razglasi podnebno krizo, zagovarja konkretne ukrepe. Pred razglasitvijo podnebne krize se mu zdi nujno ugotoviti, ali za to sploh obstaja podpora v parlamentu, je poudaril v včerajšnjem pogovoru z novinarji v Ljubljani.(več)

Zasavski župani z ministroma o prenosu lastništva degradiranih površin
Zasavski župani so na srečanju z ministroma za javno upravo Rudijem Medvedom in za kulturo Zoranom Pozničem ter zasavskimi poslanci predstavili pobudo za prenos lastništva degradiranih površin z države na lokalne skupnosti. Ministra in poslanci so pobudo za prenos, do katerega bi prišlo še letos, načelno podprli.(več)

Jutri pomemben rok pri oddajanju nepremičnin pravnim osebam
Bliža se pomemben datum za fizične osebe, ki oddajajo premoženje v najem poslovnim subjektom. Če želijo uveljavljati dejanske stroške vzdrževanja premoženja, morajo zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov vložiti najpozneje do 15. januarja, opozarjajo na Finančni upravi RS.(več)

Eurobarometer: Manj kot polovica potnikov pozna svoje pravice
Nekaj manj kot polovica prebivalcev EU, ki so v zadnjem letu potovali z letalom, vlakom, avtobusom, ladjo ali trajektom, je seznanjena s pravicami potnikov. Nekaj več kot polovica, ki so imeli težave, pa je bila zadovoljna z načinom obravnave pritožbe, kaže najnovejša raziskava Eurobarometer o pravicah potnikov v EU.(več)