Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za Zajca bolj kot razglasitev podnebne krize pomembni ukrepi

ponedeljek, 13.1.2020

Ljubljana, 13. januarja (STA) - Minister za okolje in prostor Simon Zajc v luči vse večjega števila pozivov, naj Slovenija razglasi podnebno krizo, zagovarja konkretne ukrepe. Pred razglasitvijo podnebne krize se mu zdi nujno ugotoviti, ali za to sploh obstaja podpora v parlamentu, je poudaril v današnjem pogovoru z novinarji v Ljubljani.

"Bolj kot razglasitev podnebne krize so pomembni konkretni ukrepi," je danes poudaril Zajc. Te bo predvidela podnebna strategija države do leta 2050.

Med temi ukrepi je Zajc med drugim izpostavil razvoj trajnostnih oblik prevoza: "Če smo začeli z nekaj milijoni iz podnebnega sklada, bo v prihodnje treba dati veliko več sredstev za to, da se ljudje ne bomo več odločali za nakup lastnega vozila, ker bomo vedeli, da imamo hitrejše, boljše in optimalne oblike transporta." Med izredno pomembnimi področji pa bo tudi energetika z vprašanji, kot so obnovljivi viri energije, smotrnejša poraba in podobno.

Treba bo zapreti tudi Termoelektrarno Šoštanj, je spomnil Zajc. A realno se mu zdi to načrtovati v obdobju od 2030 do 2035.

Glede podnebne krize pa je poudaril, da bi v primeru njene razglasitve želel vedeti, da ima podporo vseh ali vsaj večine političnih strank za izvedbo potrebnih ukrepov. V tej luči pa bo ključen prvi zakon o podnebni politiki v zgodovini Slovenije, ki naj bi ga letos potrdil parlament in z njim postavil cilj ogljične nevtralnosti do sredine stoletja.

"Zame bo pomemben podnebni zakon, da se preštejemo, potem pa lahko začnemo z izvajanjem ukrepov, ki jih bo predvidela podnebna strategija," je poudaril Zajc.

Vse več je pozivov, naj se Slovenija pridruži peščici držav, ki so že razglasile podnebno krizo. Ta simbolična poteza bi namreč po mnenju zagovornikov omogočila usmerjanje vseh sredstev, tudi finančnih, v naslavljanje podnebnih izrednih razmer.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window