Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zasavski župani z ministroma Medvedom in Pozničem o prenosu lastništva degradiranih površin (dopolnjeno)

ponedeljek, 13.1.2020

Trbovlje, 13. januarja (STA) - Zasavski župani so na današnjem srečanju v Trbovljah z ministroma za javno upravo Rudijem Medvedom in za kulturo Zoranom Pozničem ter zasavskimi poslanci predstavili pobudo za prenos lastništva degradiranih površin z države na lokalne skupnosti. Ministra in poslanci so pobudo za prenos, do katerega bi prišlo še letos, načelno podprli.

Kot je sporočil organizator srečanja Regionalna razvojna agencija Zasavje, lahko država skladno z obstoječo zakonodajo namreč za razvojne namene lokalnih skupnosti neodplačno prenese svoje premoženje nanje. Zato sta Medved in Poznič ter poslanci iz Zasavja Nina Maurovič, Ivan Hršak, Soniboj Knežak in Primož Siter pobudo podprli.

Zasavska regija ima 44 degradiranih območij skupne površine 135 hektarjev, največ pa jih je v trboveljski in hrastniški občini.

Županja Trbovelj Jasna Gabrič, župan Hrastnika Marko Funkl in zagorski župan Matjaž Švagan so podali tudi pobudo za pripravo zakona o monitoringu nekdanjih rudarskih površin. Želijo si, da bi bil sedež družbe, ki bi izvajala monitoring, v zasavski regiji.

Regionalna razvojna agencija pa je ministroma in poslancem predstavila tudi pripravo novega regionalnega razvojnega programa zasavske regije za obdobje 2021-27 ter nabor projektov, vključenih v dogovor za razvoj zasavske regije.

Srečanje se je zaključilo s predstavitvijo t. i. Platforme za premogovne regije v tranziciji, kjer bosta kot skupna pilotna regija zasavska in savinjsko-šaleška regija upravičeni do dodatnih evropskih sredstev za prestrukturiranje.

Kot je za STA po srečanju povedal Funkl, je zadovoljen, da je do današnjega srečanja sploh prišlo in da so odprli vprašanje nadaljnjega razvoja Zasavja. "Nas pa vse skupaj čaka še ogromno dela in predvsem sodelovanja," je dodal.

Pobudo za današnje srečanje je na 13. seji decembra lani podal Razvojni svet zasavske regije, in sicer z namenom seznanitve ministrov in poslancev z aktualnim dogajanjem v regiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window