Dnevne zakonodajne novosti / 26. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 31 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
V veljavi nova zakona o varstvu osebnih podatkov in pravic potrošnikov
Tema dneva

Zakon o varstvu osebnih podatkov, ki je začel veljati danes, je med najpomembnejšimi zakoni s področja varstva človekovih pravic, navajajo na ministrstvu za pravosodje. V slovenski pravni red prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov. Danes pa se začne uporabljati tudi novi zakon o varstvu potrošnikov, ki prinaša kar nekaj novosti, med drugim glede uveljavljanja pravic potrošnikov v primeru stvarne napake oz. neskladnosti blaga. Po novem je prepovedana dvojna kakovost blaga, več pozornosti je posvečene digitalnim vsebinam.(več)

Število zaposlenih v javnem sektorju se povečuje, s tem pa tudi plačna masa
Število zaposlenih v javnem sektorju se skozi leta povečuje, prav tako sredstva za plače v javnem sektorju. Analiza, ki jo je vladna stran v začetku tedna predstavila sindikatom, med drugim kaže različno rast plač po posameznih skupinah, pri čemer so v gradivo vključili tudi pregled specifičnih dodatkov, ki jih ureja področna zakonodaja.(več)

Zaradi vladne uredbe v najbolj prizadetih občinah precej nižja rast cene ogrevanja
Na podlagi uredbe, s katero je vlada najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote iz daljinskega ogrevanja za čas od 1. januarja do 30. aprila določila pri 98,70 evra na megavatno uro, bo rast stroškov ogrevanja v najbolj prizadetih občinah precej nižja, so pristojni poudarili na novinarski konferenci.(več)

Informacijski pooblaščenec pozdravlja ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov
Informacijski pooblaščenec pozdravlja ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov v državnem zboru, saj gre za prvi zavezujoči mednarodni instrument, ki vsakomur priznava pravico dostopa do uradnih dokumentov javnih organov, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Priseglo je deset višjih državnih odvetnikov
Pred državnim sekretarjem Sebastjanom Zbičajnikom je na ministrstvu za pravosodje ob prisotnosti generalne državne odvetnice Ane Kerševan včeraj priseglo deset višjih državnih odvetnic in odvetnikov. Zbičajnik je ob tem izpostavil, da gre za zavezo, ki poudarja vestnost in odgovornost pri njihovem delu, so sporočili z ministrstva.(več)

DZ za namestnico varuha človekovih pravic imenoval Dijano Možina Zupanc
Poslanci so na torkovi seji z 59 glasovi za in 22 glasovi proti za namestnico varuha človekovih pravic imenovali Dijano Možina Zupanc, ki jo je za to mesto predlagal varuh Peter Svetina. Ocenil je, da kandidatko odlikujejo bogato strokovno znanje, kredibilnost in izkušnje tako v Sloveniji kot na mednarodnem področju.(več)

Delodajalci ne podpirajo osnutka pravilnika o poklicnih boleznih
Reprezentativne delodajalske organizacije, članice Ekonomsko socialnega sveta (ESS), ne podpirajo osnutka pravilnika o poklicnih boleznih. Med drugim je vloga delodajalca izključena v celotnem postopku ugotavljanja poklicne bolezni. Zahtevajo sestanek z zdravstvenim ministrstvom, neupoštevanje pripomb bodo smatrali kot kršitev pravil ESS.(več)

Višje sodišče znova obravnavalo pritožbo zoper obsodilno sodbo za Silva Drevenška
Mariborsko višje sodišče bo po včerajšnji pritožbeni seji v pisni sodbi sporočilo svojo odločitev glede vnovične pritožbe vseh vpletenih na obsodilno sodbo zoper Silva Drevenška za trojni umor na božični večer leta 2020 v Gerečji vasi pri Ptuju. Tožilstvo in oškodovanca vztrajajo pri dosmrtnem zaporu, obramba pa zahteva prekvalifikacijo v uboje.(več)

Sojenje v zadevi Kavaški klan zaradi predloga za izločitev sodnice porotnice še ni steklo
Sojenje na ljubljanskem okrožnem sodišču v zadevi Kavaški klan tudi tokrat ni steklo. Obramba je namreč v včerajšnjem začetku glavne obravnave predlagala izločitev sodnice porotnice, o čemer bo odločil predsednik sodišča. Enega od obtoženih pa so izločili iz postopka, ker ga znova ni bilo na sodišče.(več)

Bruselj s predlogi za okrepitev socialnega dialoga v članicah in EU
Evropska komisija je predstavila predloge ukrepov za okrepitev socialnega dialoga tako na nacionalni kot na evropski ravni. Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je poudaril, da je socialni dialog ključen za ohranjanje konkurenčnosti evropskih podjetij.(več)