Navigacija
Portal TFL

STA novice / Informacijski pooblaščenec pozdravlja ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov (dopolnjeno)

sreda, 25.1.2023

Ljubljana, 25. januarja (STA) - Informacijski pooblaščenec pozdravlja ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov v državnem zboru, saj gre za prvi zavezujoči mednarodni instrument, ki vsakomur priznava pravico dostopa do uradnih dokumentov javnih organov, so danes zapisali v sporočilu za javnost.

Državni zbor je namreč na torkovi seji sprejel zakon o ratifikaciji konvencije Sveta Evrope o dostopu do uradnih dokumentov. Slovenija je po večletni stagnaciji tako 14. država, ki je to konvencijo ratificirala, kar je po navedbah Informacijskega pooblaščenca vsekakor dobro sporočilo vlade in državnega zbora.

Konvencija temelji na ugotovitvah, da uresničevanje pravice dostopa do uradnih dokumentov zagotavlja javnosti vir informacij, ji pomaga, da si ustvari mnenje o stanju družbe in javnih organih ter krepi integriteto, učinkovitost, uspešnost in odgovornost javnih organov ter s tem pomaga utrjevati njihovo legitimnost.

Upošteva tudi, da so vsi uradni dokumenti načeloma javni in da se od tega lahko odstopi samo zaradi varovanja drugih pravic in legitimnih interesov.

"Čeprav ratifikacija konvencije ne pomeni novih zavez za našo državo, ki ima to področje že urejeno v veljavnem zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, pa za Slovenijo pomeni dolgoročno zavezo k prizadevanju za bolj odprto in pregledno delovanje javnega sektorja," so še zapisali.

Da ima ratifikacija, ki sovpada z 20. obletnico sprejema prvega zakona o dostopu do informacij javnega značaja, tudi pomembno sporočilo v smeri dodatne mednarodne zavezanosti k transparentnosti delovanja javnega sektorja, so izpostavili tudi na ministrstvu za javno upravo.

Splošne določbe konvencije obsegajo definicije osnovnih pojmov, pravico prostega dostopa do uradnih dokumentov, razloge na podlagi katerih se to pravico lahko izjemoma omeji ter postopek dostopa do uradnih dokumentov. Konvencija ureja tudi vzpostavitev mednarodnega mehanizma za spremljanje pravilnosti in učinkovitosti izvajanja določil konvencije.

Kot izhaja iz preambule konvencije, uresničevanje pravice dostopa do dokumentov institucij zagotavlja javnosti vir informacij, pomaga javnosti, da si ustvari mnenje o stanju družbe in javnih organih ter krepi integriteto, učinkovitost, uspešnost in odgovornost javnih organov ter s tem pomaga utrjevati njihovo legitimnost, so navedli na ministrstvu.

Konvencijo, ki je začela veljati 1. decembra 2020, je Slovenija sicer podpisala 18. junija 2009 na konferenci pravosodnih ministrov na Norveškem, vendar pa je do danes še ni ratificirala, so še sporočili z ministrstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window