Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj s predlogi za okrepitev socialnega dialoga v članicah in EU

sreda, 25.1.2023

Bruselj, 25. januarja (STA) - Evropska komisija je danes predstavila predloge ukrepov za okrepitev socialnega dialoga tako na nacionalni kot na evropski ravni. Izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je poudaril, da je socialni dialog ključen za ohranjanje konkurenčnosti evropskih podjetij.

"Dobro sodelovanje med delodajalci in zaposlenimi je ključno za ohranjanje konkurenčnosti in privlačnosti evropskih podjetij," je ob predstavitvi predlogov povedal Dombrovskis. Ko delodajalci in delojemalci tesno sodelujejo, lahko dosežejo povečanje produktivnosti, ki je potrebno za povečevanje plač in izboljšanje pogojev dela, je dodal.

Socialni dialog je po besedah podpredsednika komisije trden temelj socialne Evrope. "Če želimo, da bo še naprej motor gospodarstva, ki koristi vsem ljudem, mora ostati trden in fleksibilen, predvsem v časih velikih sprememb. To je tudi cilj danes predstavljenega paketa," je poudaril.

Ta vključuje predlog priporočila Sveta EU, ki vključuje ukrepe za okrepitev socialnega dialoga na nacionalni ravni, in sporočilo komisije z ukrepi za raven EU.

Predlog priporočila, ki ga bodo zdaj obravnavale in potrjevale države članice, poziva, da se nacionalne oblasti pri pripravi in izvajanju ekonomskih in socialnih politik ter politik na področju zaposlovanja posvetujejo s socialnimi partnerji, je povedal evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.

Obenem naj države spodbujajo socialne partnerje, da obravnavajo nove oblike dela in netipične oblike zaposlovanja, še predvideva predlog. Zagotovijo naj tudi povečanje zmogljivosti delavskih in delodajalskih organizacij, na primer z dostopom do relevantnih informacij in zagotavljanjem podpore.

Kot je poudaril Schmit, ta priporočila upoštevajo nacionalne značilnosti socialnega dialoga v posameznih državah in tudi avtonomijo socialnih partnerjev.

Predlogi ukrepov za okrepitev socialnega dialoga na ravni EU pa med drugim predvidevajo posodobitev evropskega sektorskega socialnega dialoga, v okviru katerega dialog med socialnimi partnerji poteka na evropski ravni.

Trenutno je vzpostavljenih 43 sektorskih odborov socialnega dialoga, ki pokrivajo 185 milijonov delavcev in okoli šest milijonov podjetij, je pojasnil komisar. To kaže na pomen tovrstnih sektorskih socialnih dialogov, je povedal.

Komisija napoveduje nadaljnjo administrativo in pravno podporo pri doseganju sporazumov med socialnimi partnerji, obenem pa se zavzema za učinkovitejšo tehnično in finančno podporo. Poleg tega predlaga, da bi imeli večjo vlogo pri oblikovanju politik na ravni EU.

"Če želimo, da Evropa ostane konkurenčna in vključujoča, potrebujemo močan socialni dialog in močne socialne partnerje. To je cilj naših pobud," je predstavitev sklenil komisar za delovna mesta in socialne pravice.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window