Dnevne zakonodajne novosti / 25. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Subvencionirane vozovnice za dijake in študente bodo veljale po celi državi
Tema dneva

Upravičenci do subvencioniranih vozovnic s 1. septembrom ne bodo več omejeni na relacijo od doma do šole, temveč bodo lahko v prostem času brez omejitev potovali na vseh relacijah medkrajevnega javnega prevoza potnikov v Sloveniji, je včeraj naznanil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Prav tako bodo letne vozovnice odslej veljale 12 mesecev in ne zgolj za šolsko leto. Posledično se tako ukinja poletne vozovnice ter razrede oddaljenosti. Cena vozovnic bo pri tem ostala nespremenjena.(več)

V novo šolsko leto vsi v šolo po modelu B, a z omejitvami
Prvi šolski dan se bo, kot kaže, za vse učence in tudi dijake začel s poukom v šoli po t. i. modelu B, a z omejitvami, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje pa velja pogoj PCT.(več)

Okrožnica šolam in vrtcem: Odklonitev testiranja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja
Šole in vrtci so včeraj prejeli okrožnico, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT. Iz okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in bo delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.(več)

Projekt investicij uprave za jedrsko varnost v načrtu razvojnih programov
Vlada je na seji vladnega odbora za gospodarstvo nov projekt investicij Uprave RS za jedrsko varnost uvrstila v načrt razvojnih programov 2021-2024. V okviru projekta, ki je vreden okoli 840.000 evrov, bodo zamenjali sonde in merilnike radioaktivnosti in posodobili komunikacijske poti med opremo na terenu in informacijskim sistemom.(več)

Sindikat policistov s pritožbo na informacijskega pooblaščenca zaradi prikrivanja podatkov
Sindikat policistov Slovenije se je obrnil na informacijskega pooblaščenca, ker je policija v posredovanih poročilih o nadzoru, ki so bili podlaga za izrek opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja trem policistom PU Ljubljana, prekrila nekatere podatke. Kot opozarjajo, policija za to nima nikakršne pravne podlage.(več)

Prva interpelacija bo proti Kustec, a bo opozicija počakala na ministričino okrevanje
Predstavniki opozicijskih LMŠ, SAB, SD in Levice so se včeraj dogovorili, da bodo kot prvo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec. A bodo z vložitvijo počakali, dokler se ministrica, ki je zbolela za covidom-19, ne pozdravi oziroma se vrne v službo, so potrdili predstavniki strank.(več)

Odbor DZ za kmetijstvo spoznal zahtevnost usklajevanja strategije razvoja panoge
Predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 je na sejmu Agra obravnaval tudi odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razprava, v kateri so poleg kmetijskega ministra sodelovali predstavniki kmetov, stroke in posamezniki, je potrdila izjemno zahtevno usklajevanje načrta.(več)

Bruselj prikimal dodatnim sredstvom za prehodno obdobje programa za razvoj podeželja
Evropska komisija je potrdila slovensko spremembo programa za razvoj podeželja 2014-2020, ki prinaša dodatnih 73,3 milijona evrov sredstev za prehodno obdobje, ki bo trajalo do leta 2022, so včeraj sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.(več)

Višji sodniki Abramovu znižali kazen zaradi goljufije
Celjski višji sodniki so Sebastienu Abramovu znižali kazen za goljufijo na račun staršev pokojne Sare Veber z leta in štirih mesecev na leto dni zapora, sklicujoč se na neuradne informacije poroča časnik Večer. Abramov naj bi z goljufijo starša svojega tedanjega dekleta oškodoval za dobrih 15.000 evrov.(več)