Portal TFL

STA novice / Fajonova: Pripravljamo interpelacijo Kustečeve (daljše)

torek, 17.8.2021

Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Predsednica SD Tanja Fajon je po sestanku vodij štirih opozicijskih strank, ki so dogovorjeni za nadaljnje sodelovanje, napovedala vložitev interpelacije ministrice za izobraževanje Simone Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni, glavni očitek pa je, da 14 dni pred začetkom novega šolskega leta še vedno ni jasno, kako bo potekal pouk.

"Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo," je dejala Fajonova v izjavi novinarjem po sestanku prvakov strank SD, Levica, LMŠ in SAB.

To sicer ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo proti njemu naj bi po vedenju Fajonove spisali v LMŠ, v poslanski skupini SD pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden.

Trenutno se pogovarjajo o dveh interpelacijah, a če bo treba, se ne bodo ustavili le pri teh, je še povedala Fajonova. Drugi prvaki strank izjav danes niso dajali.

Kustečeva je letos eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, poslanca manjšin in en iz DeSUS. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi s predlogom uspeli, bi morali zbrati 46 glasov.

Štiri opozicijske stranke so se danes sicer pogovarjale o nadaljnjem sodelovanju in delovanju po počitnicah. Prihodnji teden se začenja parlamentarno delo. V ponedeljek bo že seja odbora DZ za izobraževanje, ki so jo zahtevali pred nekaj dnevi, na njej pa glede poteka pouka v šolah odgovore pričakujejo od premierja Janeza Janše. V sredo bo seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki so jo sklicali za pregled "dogajanja s skrajno desnico v Sloveniji", je naštela Fajonova.

Danes se se opozicijski partnerji po njenih besedah pogovorili tudi o predlogih zakonov, ki so na mizi. Dogovorili so se bodo tako kot doslej sestajali vsak torek in sodelovali pri "velikih zgodbah". Dotaknili so se predlogov, ki jih še nameravajo vložiti. Potrdili so tudi, da se bodo dogovarjali ne le o predvolilnem, ampak tudi povolilnem sodelovanju. "Potrdili smo, da je vzdušje med nami dobro," je dodala Fajonova.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je minuli teden v pismu pozval SD, Levico in SAB k podpisu dogovora o povolilnem sodelovanju. Predlagal je tri točke: "normalizacijo Slovenije", sestavo vlade brez SDS in strank, ki jo podpirajo, in dogovor, da mandatarja izbere stranka z največ glasovi na volitvah. V SD in Levici so potezo pozdravili, v SAB pa so ob tem Šarcu očitali soliranje.

Da je to verjetno res vse zmotilo, danes priznava tudi Fajonova. "Vsaka akcija, ki je prej sprožena preko medijev, kot se o njej pogovorimo za zaprtimi vrati, ni koristna. Vsakič se moramo potem znova dogovoriti, kako bomo sodelovali," je poudarila. A obenem je ugotavljala, da jim to vsakič znova uspe. Zdaj so se dogovorili, da se bodo glede povolilnega sodelovanja in dogovarjanja štirih opozicijskih strank skušali dogovarjati za zaprtimi vrati, in ne s solo akcijami v medijih.

Načeloma pa se po besedah Fajonove ves čas strinjajo o tem, da bodo sodelovali pred in po volitvah. Te tri točke, ki jih je za dogovor predlagal Šarec, bodo še dopolnjevali, načeloma pa so se danes strinjali, da bodo delali na skupnem dokumentu, ki bo podlaga za dogovor o povolilnem sodelovanju, je napovedala predsednica SD. Dodala je, da se morajo sicer pogovoriti tudi še znotraj strank.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window