Portal TFL

STA novice / Sindikat policistov s pritožbo na informacijskega pooblaščenca zaradi prikrivanja podatkov (dopolnjeno)

torek, 24.8.2021

Ljubljana, 24. avgusta (STA) - Sindikat policistov se je obrnil na informacijskega pooblaščenca, ker je policija v posredovanih poročilih o nadzoru, ki so bili podlaga za opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja trem policistom, prekrila nekatere podatke. Kot opozarjajo, policija za to nima nikakršne pravne podlage. Na policiji sicer trditve sindikata označujejo za neresne.

V Sindikatu policistov Slovenije so v začetku avgusta od generalnega direktorja policije Antona Olaja na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja zahtevali poročilo o nadzoru na Policijski upravi (PU) Ljubljana in drugih organizacijskih enotah policije v zvezi z izvajanjem nalog policije na protestnem shodu 25. junija letos ter poročilo o nadzoru na PU Ljubljana in drugih organizacijskih enotah policije v zvezi z izvajanjem nalog policije 5. in 7. julija letos pred DZ, ko se je zgodilo več primerov nadlegovanja poslancev.

Po poročanju medijev so na podlagi teh nadzorov direktor Policijske uprave Ljubljana ter vodja sektorja za uniformirano policijo in vodja oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi dobili opozorila pred odpovedjo.

Dokumente so v sindikatu sicer prejeli, a po njihovem mnenju so na policiji nezakonito prikrili podatke, "ki so bistveni za presojo, ali gre pri izreku opozoril pred odpovedjo za nezakonito ravnanje delodajalca".

Policija je v posredovanih poročilih o nadzoru ravnanja policistov na protestnem shodu 25. junija letos ter med dogajanjem pred državnim zborom 5. in 7. julija letos prikrila ključne podatke, so pojasnili na sindikatu.

Policija je po navedbah sindikata med drugim prikrila podatke o tem, komu je bilo poročilo o nadzoru nad ravnanjem policije 25. junija poslano, pa tudi ime novinarja, čigar videoposnetki so bili podlaga za ugotavljanje dejanskega stanja za ta dan. Poleg tega so na Generalni policijski upravi v vseh prilogah dokumentov prikrili tekst v obrazcih Opis pomanjkljivosti ali nepravilnosti ter Predlog za ugotavljanje odgovornosti. V tej zadnji rubriki je po predvidevanjih sindikata prikrita zgolj beseda "ne", da torej v tem primeru ni bil podan predlog za ugotavljanje odgovornosti.

Poleg tega je policija prikrila tudi več podatkov v dokumentih, za katere ni možno ugotoviti, ali gre za informacije javnega značaja ali ne, saj obrazložitve za konkretna prekritja policija ni posredovala, so zapisali v sindikatu.

Po prepričanju sindikata je policija s tem ravnala nezakonito, saj je delno zavrnila dostop do informacij javnega značaja, tega pa ni niti ustrezno obrazložila. Zato so se s pritožbo obrnili na informacijskega pooblaščenca. V pritožbi se sklicujejo tudi na prevladujoč javni interes za razkritje podatkov iz nadzorov.

Na Generalni policijski upravi so očitke Sindikata policistov Slovenije glede domnevnih nezakonitosti in prikrivanja podatkov ocenili kot nagajive in neresne. "Policija pri odločanju glede podanih vlog za posredovanje podatkov ravna v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, kar je sindikatu vsekakor znano," so zapisali.

Kot so navedli, so sindikatu posredovali vse podatke, ki niso izvzeti od prostega dostopa, saj sindikatu zakon o dostopu do informacij javnega značaja v primerjavi z drugimi prosilci ne daje posebne pravice do širšega dostopa podatkov. "Vloga je bila obravnavana v okviru poenotenega postopka in znotraj načela prostega dostopa do informacij, tako kot vedno do sedaj."

Na Generalni policijski upravi so še pojasnili, da izjeme, zaradi katerih organ prosilcu zavrne dostop do zahtevane informacije, določa zakon, v konkretnem primeru so to bili osebni podatki in podatki iz dokumentov, ki so bili sestavljeni v zvezi z notranjim delovanjem organa in bi njihovo razkritje škodovalo delovanju organa.

Napovedali so, da bodo sledili odločitvi informacijskega pooblaščenca. "Glede na to, da je sindikat podal pritožbo Informacijskemu pooblaščencu, bo policija utečeno ravnala v skladu z njegovo odločbo oziroma bo pritožniku izdana odločba o delni zavrnitvi zahteve po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja z ustrezno obrazložitvijo".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window