Navigacija

TFL Izobraževanja / Nov Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov: umeščanje, graditev, varstvo okolja in kreditiranje

 • Izobraževanje

  Nov Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov: umeščanje, graditev, varstvo okolja in kreditiranje

 • CENA

  260 EUR + DDV

  Izobraževanje NI vključeno v naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  petek, 22.9.2023 od 9.00 do 14.15

 • LOKACIJA

  City hotel, Dalmatinova 15, Ljubljana

 • V SODELOVANJU Z

 • Prijava
 • 3 kreditne točke, sklop A pri ZAPS

  Po dogovoru z ZAPS bodo pooblaščeni člani za udeležbo na seminarju pridobili 3 kreditne točke.

  3 kreditne točke iz izbirnih vsebin pri IZS

  Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

3 kt pri ZAPS - sklop A
3 kt pri IZS iz izbirnih vsebin

 

Nov Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov: umeščanje, graditev, varstvo okolja in kreditiranje

Nujnost učinkovite rabe energije in prehoda na obnovljive vire energije je tako poleg okoljske dobila novo dimenzijo, ki je po prioritetah višje kot kadarkoli prej (to je samooskrbnost). To težavo je mogoče rešiti zgolj z izgradnjo lastnih proizvodnih virov iz obnovljivih virov energije v najkrajšem možnem času. Evropska komisija kot prioritetno izpostavlja proizvodnjo električne energije z izrabo energije sonca ter vetra. Državni Zbor je sprejel Zakonu o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOVE) (Uradni list RS, št. 78 z dne 19.7.2023)).

Na izobraževanju bomo predstavili nov Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, problematiko, povezano s prostorskim umeščanjem in pridobivanjem gradbenih dovoljenj za gradnjo proizvodnih naprav, vključno s presojami vplivov na okolje. Predstavljeno bo tudi umeščanje naprav v prostor v povezavi z Zakonom o urejanju prostora (ZUrep-3), Zakonom o varstvu okolja (ZVO-2) in Gradbenim zakonom (GZ-1). Na posvetu bodo predstavljeni pravni vidiki zavarovanja investicijskih kreditov, namenjenih gradnji naprav, ki izkoriščajo potencial sonca in vetra, kakor tudi dosedanje dobra praksa pri gradnji teh proizvodnih naprav.

PROGRAM

9.00 10.00 dr. Tanja Pucelj Vidovič
   
10.00 11.00 Gordana Ljubič
   
 • Graditev naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije - povezava med Zakonom o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in Gradbenim zakonom (GZ-1)
11.00 11.30 Odmor
11.30 12.15 Margita Žaberl
   
 • Umeščanje naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije - povezava med Zakonom o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije in Zakonom o varstvu okolja (ZVO-2)
12.15 13.00 dr. Renato Vrenčur
   
 • Pravni vidiki zavarovanja kreditov, namenjenih gradnji naprav, ki izkoriščajo potencial sonca in vetra
13.00 13.30 Gregor Novak
   
 • Predstavitev dobre prakse pri gradnji proizvodnih naprav, ki izkoriščajo potencial sonca in vetra

 

KDO BO Z VAMI

dr. Tanja Pucelj Vidović

dr. Tanja Pucelj Vidović

Georgi Bangiev

Generalni direktor na Ministrstvu za naravne vire in prostor, direktorat za prostor in graditev.

Gordana Ljubič

Gordana Ljubič

Univ. dipl. prav., ima trideset let izkušenj na področju graditve objektov, od tega osemnajst let na Ministrstvu za okolje in prostor. Na ministrstvu se je ukvarjala s pripravo predpisov in dovoljevanjem gradnje objektov državnega pomena, sedem let kot vodja Sektorja za graditev. Od leta 2011 se s tem področjem ukvarja, kot podjetnica v lastnem podjetju Planera d.o.o.

Margita Žaberl

Margita Žaberl

Univ. dipl. biologinja, se že 20 let ukvarja s presojami vplivov na okolje in pripravlja poročila o vplivih na okolje za raznovrstne projekte. Svoje široko znanje, izkušnje in razumevanje razvojnih potreb uporablja pri presoji vplivov načrtov in konkretnih investicij na okolje, tako, da so rešitve trajnostne, deli pa ga tudi skozi številna izobraževanja in projektna sodelovanja.

prof. dr. Renato Vrenčur

prof. dr. Renato Vrenčur

Izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter predstojnik Katedre za civilno, mednarodno zasebno in primerjalno pravo. Bil je član delovne skupine za pripravo Stvarnopravnega zakonika ter član delovne skupine za pripravo Zakona o zemljiški knjigi in obsežne novele Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1C), ki je uvedla informatizacijo v zemljiškoknjižnem poslovanju. Sodeloval je na raznih konferencah, seminarjih in posvetih kot predavatelj s strokovnimi in znanstvenimi prispevki s področja civilnega in gospodarskega prava doma in v tujini. Je stalni predavatelj pri Gospodarski zbornici Slovenije in pri Slovenskem Inštitutu za revizijo; arbiter pri Stalni arbitraži Gospodarske zbornice Slovenije; član državne izpitne komisije za pridobitev dovoljenja za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti ter član izpitne komisije za pridobitev dovoljenja za opravljanje funkcije pooblaščenega ocenjevalca vrednosti nepremičnin pri Slovenskem inštitutu za revizijo. Pravosodni izpit je opravil leta 1996. Pretežno se ukvarja s področjem stvarnega in zemljiškoknjižnega prava. Njegova osebna bibliografija je javno dostopna na http://cobiss.izum.si.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window