Navigacija

TFL Izobraževanja / Zavarovanje pogodbenih terjatev - instrumenti za izboljšanje upnikovega položaja v izvršbi in stečaju - v živo in preko spleta

 • Izobraževanje

  Zavarovanje pogodbenih terjatev - instrumenti za izboljšanje upnikovega položaja v izvršbi in stečaju - v živo in preko spleta

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 170 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 190 eur + DDV
 • DATUM

  torek, 13.10.2020 od 9.00 do 13.15

 • LOKACIJA

 • Prijava

Seminar bo potekal v živo s sočasnim prenosom preko spletne platforme ZOOM. Način udeležbe (v živo ali preko spleta) ustrezno označite ob prijavi.

Zavarovanje pogodbenih terjatev - instrumenti za izboljšanje upnikovega položaja v izvršbi in stečaju

"Vstopate v novo poslovno razmerje, pa ne veste kako bi zavarovali pogodbene obveznosti?"

"Poslovni partner naroči blago, ne želi plačati vnaprej, vi pa niste prepričani, da bo sploh lahko plačal?"

"Si lahko že s pogodbo izboljšate položaj v morebitni kasnejši izvršbi ali stečaju?"

"Je zavarovanje vedno 100% zagotovilo uspeha v izvršbi ali stečaju?"

Z gornjimi vprašanji se srečujete vsi, ki vstopate v poslovna razmerja. Čeprav je temeljno načelo pogodbenega prava, da morajo stranke spoštovati pogodbene dogovore in pogodbe izpolniti v celoti, kot so dogovorjene, pa je v poslovni praksi pogosto, da sopogodbenik noče ali ne zmore izpolniti svojih obveznosti. Zato je pomembno, da na to pomislimo že v fazi sklepanja pogodb in v pogodbeni dogovor vključimo ustrezne (preventivne) institute za zavarovanje pogodbenih obveznosti. Dobro zavarovanje pogosto odvrne od namerne kršitve sprejetih obveznosti, pomembno pa vpliva tudi na upnikov položaj, če mora neizpolnjene zavarovane terjatve uveljavljati v izvršbi ali stečaju zaradi plačilne nesposobnosti dolžnika.

Seminar je namenjen vsem, ki vstopate v različna pravno poslovna razmerja in bi radi nadgradili svoje znanje o možnih načinih pogodbenega zavarovanja obveznosti. Na poljuden in razumljiv način, s konkretnimi primeri bova predstavila najpogostejše in najbolj učinkovite metode zavarovanja. Pri vsaki vrsti zavarovanja se bomo vprašali, kaj to zavarovanje pomeni za upnika, ki mora neizpolnjeno zavarovano terjatev uveljaviti v izvršbi ali stečaju. Iskali bomo odgovore na vprašanje ali in kakšno prednost mu zavarovanje nudi v postopku, na kaj mora v postopku posebej paziti in opozorili na tista ravnanja upnika, ki po nepotrebnem podaljšujejo postopek.

Izobraževanje bo sestavljeno iz dveh prepletenih sklopov in sicer iz predstavitve posameznih pogodbenih oblik zavarovanj in predstavitvijo »učinkovitosti« oziroma »primernosti« teh zavarovanj v primeru nespoštovanja pogodbenih dogovorov in posledično vpliv zavarovanj na položaj upnika v izvršbi in v insolvenčnih postopkih . Predavatelja predstavljata idealno mešanico med teorijo in prakso.

PROGRAM

 • Pregled enostavnih institutov za zavarovanje pogodbenih obveznosti (ara, pogodbena kazen, poroštvo, zastavna pravica, pridržna pravica, deponiranje in drugo) in predstavitev »učinkovitosti« oziroma »primernosti« teh zavarovanj.
 • Kompleksnejši instituti za zavarovanje pogodbenih obveznosti (menica, izvršnica, bančna garancija, zastava terjatev, kavcijsko zavarovanje in drugo in predstavitev »učinkovitosti« oziroma »primernosti« teh zavarovanj.
 • Alternativni načini za poplačilo neporavnanih terjatev (prodaja terjatev ali cesija, asignacija, konverzija terjatve v kapital in drugo) in predstavitev »učinkovitosti« oziroma »primernosti« teh zavarovanj.

KDO BO Z VAMI

Maja Lajevec

Maja Lajevec

Univerzitetna diplomirana pravnica, 10 let sodnica na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani in skoraj 3 leta sodnica na specializiranem Stečajnem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Predavateljica in avtorica številnih strokovnih člankov iz področja stečajnega in izvršilnega postopka, ter ena od avtoric urejene stečajne sodne prakse e-paketa dr. Nine Plavšak.

doc. dr. Jaka Cepec

doc. dr. Jaka Cepec

Doktor pravnih znanosti s področja civilnega in gospodarskega prava. Zaposlen je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Strokovno se ukvarja z insolvenčnim, gospodarskim in pogodbenim pravom ter empiričnim pravnim raziskovanjem. Je zelo izkušen pravni svetovalec in predavatelj tako v domačem kot mednarodnem okolju.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window