Navigacija

TFL Izobraževanja / Izvršba in osebni stečaj

 • Izobraževanje

  Izvršba in osebni stečaj

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 220 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 250 eur + DDV

   

  Izobraževanje NI vključeno v naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  torek, 28.3.2023 od 9.00 do 13.30

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava

Izvršba in osebni stečaj

Aktualna vprašanja stičnih točk izvršbe in stečaja

Dva postopka z istim ciljem (poplačilo upnikov), drugačnimi pravili (ZIZ, ZFPPIPP), stičnimi točkami in v enako urejenih delih, z različno sodno prakso. Tema bo singularna in generalna (stečaj) izvršba, v tistem delu, kjer se ureditvi obeh postopkov srečata in v praksi odpirata precej vprašanj uporabnikov. Izpostavljena so aktualna vprašanja, za večino katerih rešitve ne najdemo s prebiranjem sodne prakse in zakonodaje. Seminar ni klasičen, je praktičen. S prehajanjem iz enega v drug postopek iščemo stične točke, odprta vprašanja (nekatera odpirajo tudi odločitve Ustavnega sodišča), možnosti povezovanja in dobre prakse obeh postopkov. Seminar je namenjen strankam obeh postopkov (upniki, dolžnik), stečajnim upraviteljem, izvrševalcem sklepov o izvršbi, sklepov o izterjavi in sklepov o zasegu - bankam, delodajlcem in drugim izvrševalcem, pravnim teoretikom in tistim, ki o izpostavljenih vprašanjih odločate.

Teme so povezane in postopkoma skupne - pravica do doma, prisilna izselitev dolžnika iz njegovega doma, pravila o znesku, ki dolžniku v postopku ostane (101. in 102. člen ZIZ in 389. člen ZFPPIPP), nejasna pravila, ki znesek večajo (vzdrževani družinski člani), nadzor nad pravilnostjo zasega in obseg nadzora.

Za izpostavljene dileme bomo iskali in našli odgovore. Z vašo pomočjo tudi tako, da nam vprašanja zaradi množice situacij v katerih se pojavijo, posredujete v razmislek, v naprej preko elektronske pošte na naslov katja.ribic@tax-fin-lex.si.

PROGRAM

9:00 10:45  
9:00 9:30 Pojem pravice do doma iz.prof.dr. Jaka Cepec
9:30 10:00 Uveljavljanje pravice do doma v osebnem stečaju Helena Miklavčič
10:00 10:45 Prisilna izselitev dolžnika v izvršbi in osebnem stečaju Maja Lajevec
       
10:45 11:15 Odmor
11:15 12:00

Položaj preživninskih upnikov pri poplačilu iz prodane dolžnikove
nepremičnine v izvršbi in stečaju – argumenti za razlike

iz.prof.dr. Jaka Cepec
       
12:00 13:30  
12:00 12:45 Izvrševanje sklepa o izvršbi (sklepa o zasegu, sklepa o izterjavi) pri
delodajalcu in banki ter dileme o omejitvah iz naslova vzdrževanih
družinskih članov
Elizabeta Žgajnar
12:45 13:30 Pravila in sodna praksa nadzora upravitelja nad pravilnostjo izterjave
stalnih prejemkov in zasega denarnega dobroimetja
Helena Miklavčič

 

KDO BO Z VAMI

iz. prof. dr. Jaka Cepec

iz. prof. dr. Jaka Cepec

Doktor pravnih znanosti s področja civilnega in gospodarskega prava. Zaposlen je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Strokovno se ukvarja z insolvenčnim, gospodarskim in pogodbenim pravom ter empiričnim pravnim raziskovanjem. Je zelo izkušen pravni svetovalec in predavatelj tako v domačem kot mednarodnem okolju.

Elizabeta Žgajnar

Elizabeta Žgajnar

Univerzitetna diplomirana pravnica, od leta 2008 sodnica na izvršilnem oddelku Višjega sodišča v Ljubljani. Pred tem je bila sodnica na Okrožnem sodišču v Ljubljani na oddelku za gospodarsko sodstvo, še prej pa osem let okrajna sodnica na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani. Je sodnica z bogatimi izkušnjami izvršilnega postopka pridobljenimi na prvi in pritožbeni stopnji. S svojim znanjem in izkušnjami zna teorijo in sodno prakso uporabiti pri reševanju konkretnih težav povezanih s hitro spreminjajočim izvršilnim postopkom.

Helena Miklavčič

Za sodnico je bila izvoljena v letu 2007. Delo je kot okrajna sodnica najprej opravljala na področju izvršbe, kot okrožna sodnica pa nato na področju gospodarskih sporov, med drugim tudi tistih, ki izvirajo iz stečajnih postopkov. Od novembra 2019 je višja sodnica na gospodarskem oddelku Višjega sodišča v Ljubljani. V njeno delovno področje sodi med drugim tudi odločanje o pritožbah zoper odločbe izdane v stečajnih postopkih.

Maja Lajevec

Maja Lajevec

Univerzitetna diplomirana pravnica, 10 let sodnica na izvršilnem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani in skoraj 3 leta sodnica na specializiranem Stečajnem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Predavateljica in avtorica številnih strokovnih člankov iz področja stečajnega in izvršilnega postopka, ter ena od avtoric urejene stečajne sodne prakse e-paketa dr. Nine Plavšak.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window