Navigacija

TFL Izobraževanja / Pravna ureditev podnebnih sprememb – 2. del

 • Izobraževanje

  Pravna ureditev podnebnih sprememb – 2. del

 • Brezplačno! Potrebna je prijava

 • DATUM

  sreda, 17.3.2021 od 14.00 do 16.00

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava

Brezplačni spletni seminar: Pravna ureditev podnebnih sprememb – 2. del

Podnebne spremembe so poglavitni izziv sodobnega časa. Spopadanje s podnebno krizo se izvaja s preoblikovanjem in sprejemanjem novih pravnih pravil in ukrepov, tako na mednarodni ravni, kot na ravni EU in na nacionalni ravni.

Na dogodku se bomo seznanili z aktualnim stanjem našega planeta in se sprehodili po pravni ureditvi, ki zavezuje Slovenijo in vse sektorje naše družbe z vidika doseganja nacionalnih podnebnih ciljev. Tematiko bomo obravnavali tudi z vidika strateškega načrtovanja odziva naše družbe in gospodarstva na podnebne spremembe, ter jo konkretizirali v predstavitvi predpisanega postopka presoje vplivov, ki jih imajo konkretni ukrepi in posegi na naše okolje in podnebje. Naučimo se, zakaj presoje vplivov na okolje ne predstavljajo ovire za izvedbo investicij, temveč priložnost za razvoj gospodarstva.

KOMU JE DOGODEK NAMENJEN

Vsem pravnicam in pravnikom, ki delujete v okviru gospodarstva, odvetništva in javne uprave. Dobrodošli tudi ostali zainteresirani.

POSEBNA UGODNOST ZA PRIJAVLJENE

Vsi udeleženci spletnega seminarja imajo ob naročilu na okoljski paket Eko-Lex, 2 meseca brezplačen dostop do okoljske zakonodaje in še vrste drugih dokumentov.

PROGRAM

 
Okoljske presoje podpirajo, ne pa zavirajo gospodarstva
14.00 – 14.05
Uvodni pozdrav
mag. Senka Šifkovič Vrbica
14.05 – 15.00
Postopek presoje vplivov na okolje
mag. Senka Šifkovič Vrbica

Na strateški ravni družbenega načrtovanja se presoja vpliv programov in planov (tudi prostorskih načrtov) na okolje v procesu celovite presoje vplivov na okolje, konkretne investicije oziroma posegi v prostor, ki imajo lahko vpliv na okolje, pa morajo skozi postopek presoje vplivov na okolje. Ti postopki zagotavljajo spoštovanje varstvenih mehanizmov narave in okolja ter trajnostni razvoj. V okviru predavanja boste izvedeli, kako poteka postopek, kdo so stranke, kaj se zgodi, če se posameznik ali nevladna organizacija pritoži in kako ravnati, da do tega ne pride.

15.00 – 16.00
Kratek vodnik po poročilu o vplivih na okolje
Margita Žaberl

Poročilo o vplivih na okolje je dokument, ki državnemu organu, ki izvaja presojo (ARSO ali MOP) zagotovi podatke, potrebne za presojo vplivov nameravanega posega na okolje in tudi podnebje. V poročilu se ovrednotijo možni vplivi na okolje in sicer za čas gradnje, čas obratovanja in čas opustitve posega. Za omilitev vplivov se v poročilu določijo t.i. omilitveni ukrepi, za spremljanje vplivov se v poročilu določi monitoring. Na predavanju boste izvedeli, kako poteka postopek priprave poročila, kateri segmenti okolja se presojajo in kako se lotiti priprave projekta/investicije, da bodo vplivi na okolje sprejemljivi, kar posledično pomeni tudi, da bo poseg skozi presojo vplivov možno ovrednotiti kot okoljsko sprejemljiv.

 

Seminar organizirata TAX-FIN-LEX d.o.o. in PIC, ki sodeluje v okviru projekta »Zagovorniki okolja – Za podnebje«, ki ga financirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.

 

KDO BO Z VAMI

mag. Senka Šifkovič Vrbica

mag. Senka Šifkovič Vrbica

Univ. dipl. pravnica je okoljska pravnica na PIC. Njeno delo je usmerjeno na čim boljšo sistemsko ureditev varstva okolja, narave in urejanja prostora, analitično in svetovalno delo, izkušnje pa ima tudi z vodenjem konkretnih upravnih in sodnih postopkov na teh področjih.

Margita Žaberl

Margita Žaberl

Univ. dipl. biologinja, se že 20 let ukvarja s presojami vplivov na okolje in pripravlja poročila o vplivih na okolje za raznovrstne projekte. Svoje široko znanje, izkušnje in razumevanje razvojnih potreb uporablja pri presoji vplivov načrtov in konkretnih investicij na okolje, tako, da so rešitve trajnostne, deli pa ga tudi skozi številna izobraževanja in projektna sodelovanja.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window