TFL Izobraževanja / Finančna zavarovanja

 • Izobraževanje

  Finančna zavarovanja

 • CENA

  • za naročnike na storitve portala TFL je cena 149 eur + DDV
  • za vse ostale je redna cena izobraževanja 169 eur + DDV

   

  Izobraževanje JE vključeno v določene naročniške pakete Portala TFL

 • DATUM

  sreda, 3.4.2024 od 13.00 do 14.30

 • LOKACIJA

  Spletna učilnica

 • Prijava
 • 1 kreditna točka iz izbirnih vsebin pri IZS

  Po dogovoru z IZS bodo pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobili 1 kreditno točko iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

  2 kreditni točki, sklop D pri ZAPS

  Po dogovoru z ZAPS bodo pooblaščeni člani za udeležbo na seminarju pridobili 2 kreditni točki.

1 kt pri IZS iz izbirnih vsebin
2 kt pri ZAPS - sklop D

Spletni seminar: Finančna zavarovanja: vse, kar morajo javni naročniki in ponudniki vedeti o posebnostih, povezanih s finančnimi zavarovanji

Koristni nasveti za javne naročnike in gospodarske subjekte, ki se srečujejo s predložitvijo finančnih zavarovanj

Finančno zavarovanje je institut, ki upniku omogoča, da ima v rokah zavarovanje, če pride do ene od situacij, opisane v finančnem zavarovanju, zaradi česar bi upnik utrpel neko škodo ali finančne posledice, ki jih lahko poplača z unovčenjem zavarovanja. Namen finančnih zavarovanj je zmanjševati nevarnost udeležencev v poslu v primerih neplačila oziroma neizpolnitve pogodbenih obveznosti v dogovorjenih rokih, torej pomenijo zavarovanje pred tveganji neizpolnitve dogovorjenih pogodbenih obveznosti.

Vsem (finančnim) zavarovanjem je skupno, da so to zavarovanja terjatev, ki jih bo imel upnik do dolžnika, če ta svojih pogodbenih obveznosti ne bi izpolnil v dogovorjeni kakovosti, količini in rokih. To pomeni, da so finančna zavarovanja zgolj instrumenti zavarovanja, ki zagotavljajo plačilno sposobnost upnika, ko bo imel upnik do dolžnika neko terjatev. Brez predhodne terjatve upnika do dolžnika finančno zavarovanje izgubi svojo vrednost, saj to ni samostojna pravna podlaga za pridobitev pravice do plačila upnika, temveč je zgolj zavarovanje, da bo upnik dobil sredstva, če bo do plačila upravičen na neki drugi pravni podlagi. Zato lahko upnik unovči finančno zavarovanje samo v primeru in v višini nastale škode, stroškov, nastanka obveznosti pogodbene kazni ali nastanka druge terjatve, ki jo pridobi do dolžnika. Če neke terjatve do dolžnika nima ali če je svojo terjatev že pobotal iz drugih virov, unovčenje finančnega zavarovanja ni zakonito.

Kljub temu pa je v praksi s finančnimi zavarovanji izjemno veliko izzivov.  Na izobraževanju bo izkušena odvetnica Maja Koršič Potočnik iz Odvetniške pisarne Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. predstavila svoje bogate praktične izkušnje v zvezi s pastmi in prednostmi nastopanja s podizvajalci.

Komu je izobraževanje namenjeno

Izobraževanje je namenjeno javnim naročnikom, gradbenim izvajalcem, projektantom, nadzornikom in vsem gospodarskim subjektom, ki se v svoji praksi srečujejo s finančnimi zavarovanji pri javnih naročilih ali v zasebnih poslovnih razmerjih.

Koristi za udeležence:

 • Razumevanje finančnih zavarovanj in kako se uporabljajo v javnih naročilih in zasebnih pogodbah.
 • Poglobljeno znanje o različnih vrstah finančnih zavarovanj, vključno z garancijami za dobro izvedbo, plačilnimi jamstvi in zavarovanji za resnost ponudbe.
 • Naučite se, kako ustrezno izbrati in uporabiti finančna zavarovanja za zmanjšanje tveganj in zaščito vaših poslovnih interesov.
 • Razumevanje pravnih in regulativnih okvirov, ki urejajo uporabo finančnih zavarovanj.
 • Primeri neupravičenih unovčitev finančnih zavarovanj in navodila za zmanjševanje tveganj.

PROGRAM

 • Pojem in vrste finančnih zavarovanj
 • Finančna zavarovanja in priprava razpisne dokumentacije
 • Finančna zavarovanja in ocenjevanje ponudb
 • Finančna zavarovanja in sklepanje pogodb
 • Vse o unovčevanju finančnih zavarovane
 • Finančna zavarovanja v času epidemije ter po njej

KDO BO Z VAMI

mag. Maja Koršič Potočnik

mag. Maja Koršič Potočnik

Odvetnica specialistka na področju javnih naročil ter gospodarskega prava v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o.. Njena največja strast so FIDIC pogodbe, na področju katerih dela že več kot 10 let. Je avtorica edinega slovenskega priročnika v zvezi s FIDIC pogodbo in sicer Priročnika za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC. Tako v Sloveniji kot v tujini je dejavna na področju izobraževalne dejavnosti, prav tako pa je uvrščena na slovensko nacionalno listo presojevalcev FIDIC-a.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window