Navigacija

TFL Izobraževanja / EcoLex Life: Okoljska in proizvajalčeva razširjena odgovornost

 • Izobraževanje

  EcoLex Life: Okoljska in proizvajalčeva razširjena odgovornost

 • Brezplačno, potrebna je prijava!

 • DATUM

  torek, 17.9.2019 od 9.15 do 12.30

 • LOKACIJA

  Hiša Evropske unije, Dunajska 20, Ljubljana

 • Prijava

OKOLJSKA IN PROIZVAJALČEVA RAZŠIRJENA ODGOVORNOST

V pripravi je novela Zakona o varstvu okolja (ZVO-1), ki med drugim spreminja tudi določbe o sistemu proizvajalčeve razširjene odgovornosti. Gre za pristop okoljske politike pri katerem je proizvajalčeva odgovornost za proizvod podaljšana tudi na tako imenovano »post-potrošniško obdobje« oziroma na »celoten življenjski cikel proizvoda«. Kaj to pomeni v praksi in kako se ta sistem razlikuje od sistema okoljske odgovornosti za preprečevanje in sanacijo okoljske škode, lahko izveste na brezplačni praktični EcoLex delavnici.

Kakšna so možna okoljska tveganja vašega poslovanja? Lahko kaj izboljšate?

S pomočjo Orodja za oceno okoljskih tveganj bomo na delavnici pregledali tudi različne vplive, ki jih lahko ima podjetje na segmente okolja – voda, tla, zrak, narava. Udeleženci se bodo seznanili z okoljsko zakonodajo in dobili praktične nasvete, kako zmanjšati tveganje za nastanek okoljske škode.

Na delavnici boste izvedeli:

 • kakšna je razlika med proizvajalčevo razširjeno odgovornostjo in okoljsko odgovornostjo;
 • kateri so okoljski predpisi, ki jih morate poznati in upoštevati in kakšne spremembe prinaša novela ZVO-1;
 • kakšne so lahko finančne posledice kršitve predpisov in povzročitve okoljske škode.

Dodatne koristi za udeležence:

 • pridobili boste praktične nasvete s strani strokovnjakov;
 • zagotovili vam bomo brezplačni dostop do okoljske zakonodaje in EcoLex orodij za lažje obvladovanje okoljskih tveganj na portalu ecolex.si;
 • spoznali boste, katera okoljska zakonodaja vas zavezuje in
 • se pravočasno pripravili na spremembe, ki jih prinaša nova zakonodaja o odpadkih.

KOMU JE DELAVNICA NAMENJENA?

 • podjetjem, podjetnikom in obrtnikom;
 • zavarovalnicam;
 • Seveso obratom
 • panožnim in podjetniškim združenjem in
 • vsem ostalim zainteresiranim.

Brezplačna delavnica poteka v okviru projekta EcoLex Life, ki je omogočena s podporo programa LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije. Projekt EcoLex Life sta v program LIFE, ki bo potekal 2,5 leti, skupaj prijavili podjetji Tax-Fin-Lex d.o.o., kot nosilec projekta in PristopMedia d.o.o., kot partner za komunikacijsko podporo, in zanj, med več kot 800 prijavljenimi projekti iz vseh držav članic EU, prejela sredstva za njegovo izvajanje v Sloveniji. Izvajanje projekta sofinancira tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

PROGRAM

9.15 – 9.30
Registracija
9.30 – 9.45
Lea Tomažič
Sistem okoljske odgovornosti
9.45 – 10.45
Margita Žaberl
Pregled okoljskih tveganj in preventiva
10.45 – 11.00
Pogostitev
11.00 – 12.15
Polonca Poljanec Perič
Sistem ravnanja z odpadki in proizvajalčeva razširjena odgovornost
12.15 – 12.30
Razprava, vprašanja, anketa

KDO BO Z VAMI

Lea Tomažič

Lea Tomažič

Univerzitetna diplomirana pravnica, ki je svojo poklicno pot začela kot sodniška pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani. Po opravljenem pravosodnem izpitu se je zaposlila pri ugledni slovenski odvetniški pisarni kot odvetniška kandidatka, po selitvi na Novo Zelandijo v začetku leta 2016 pa je dodatne izkušnje pridobila z delom v eni izmed vodilnih odvetniških pisarn na območju Avstralazije. Ekipi projekta EcoLex Life se je pridružila julija 2018 kot Vsebinski vodja, kjer se osredotoča predvsem na izboljšanje učinkovitosti izvajanja sistema okoljske odgovornosti v Sloveniji.

Margita Žaberl

Margita Žaberl

Univ. dipl. biol., je diplomirala leta 2000 na Biotehniški fakulteti na Oddelku za biologijo. Od takrat naprej se profesionalno ukvarja s področjem varstva okolja, konkretneje s presojami vplivov na okolje in pripravo dokumentacije za različne tipe okoljevarstvenih soglasij/dovoljenj. Kot vodja projekta priprave okoljskega dela dokumentacije sodeluje pri številnih zahtevnih projektih tako za objekte državnega pomena kot tudi druge okoljsko zahtevne posege.
Polonca Poljanec Perič

Polonca Poljanec Perič

Diplomirana inženirka kemije je 17 let kot inšpektorica za okolje na Inšpektoratu RS za okolje in prostor opravljala inšpekcijski nadzor nad izvajanjem oziroma spoštovanjem zakonov ter drugih okoljevarstvenih, naravovarstvenih in vodovarstvenih predpisov. Ima izkušnje s področja ravnanja z odpadki in čezmejnega pošiljanja odpadkov, urejanja voda, industrijskega onesnaževanja in tveganja za okolje, hrupa, kakovosti zraka, elektromagnetnega sevanja, svetlobnega onesnaževanja in z napravami, ki lahko povzročajo onesnaževanje večjega obsega (IED naprave). Svojim strankam nudi kvalitetno in strokovno podporo, znanje pa predaja tudi na različnih izobraževanjih in delavnicah z različnih področij varstva okolja.

Prijava

Vljudno vabljeni!

Tax-Fin-Lex d.o.o.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window