Gaspari najuglednejši finančnik, Simič najuglednejši davkar

Ljubljana, 17. decembra (STA) - Najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2008 je po izboru uporabnikov spletnega portala Tax-Fin-Lex Ivan Simič, najuglednejši finančni strokovnjak Mitja Gaspari in najuglednejši pravni strokovnjak Lojze Ude. Nagrajenci so ob prejemu priznanj odgovarjali tudi na nekaj aktualnih vprašanj, med drugim o finančni krizi.

Gaspari, ki je zdaj minister za razvoj in evropske zadeve v vladi Boruta Pahorja, je ob podelitvi priznanja v Ljubljani povedal, da je vlada pripravila ukrepe za reševanje krize, vendar o njih ni želel govoriti, ker jih bo vlada sprejela v petek.

Poudaril je na previdnost pri oblikovanju ukrepov, ker "časovno ne vemo, kako dolgo bo trajala kriza in do kakšne globine bo prišla". "Ne vemo, kaj se bo dogajalo na evropskih in mednarodnih finančnih trgih, ta trenutek je situacija izredno slaba, in ni znakov, da bi se hitro in dramatično izboljšala," je dejal.

Pomembnem vidik pri tem je možnost financiranja ukrepov. Slovenija je majhno in odprto gospodarstvo, je pojasnil in dodal, da se lahko primanjkljaj, če je, pretežno financira z zadolževanjem v tujini. Pri tem je poudaril, da je "to zadolževanje zdaj izrazito, če ne v celoti, omejeno".

Večina ukrepov mora biti po Gasparijevem mnenju usmerjena v dve smeri: v zagotavljanje izvoznikom, da zadržijo svoje izvozne trge, ker bodo s tem zadrževali ali ohranjali zaposlenost ter na drugi strani, da bi lahko bili takšni kakršni so, se jim morajo dodatno zmanjšati stroški, ker je konkurenčnost v Sloveniji zopet v zadnjem letu in pol postala problem, vsaj mednarodno primerjalno gledano.

Kdaj se bo obrat v krizi zgodil, po Gasparijevem mnenju ne ve nihče. Večina jih meni, da bi se cikel lahko navzgor obrnil nekje ob koncu tretjega četrtletja prihodnjega leta, in da bo leto 2010 boljše od leta 2009, medtem ko vsi verjamejo, da bo prvo četrtletje 2009 po gospodarskih kazalcih najslabše.

"Kriza bo nekoliko daljša kot smo si jo vsi želeli," je poudaril in dodal, da je dveletno obdobje neko razumno obdobje, v katerem ne gre računati, da bi se gospodarske razmere tako popravile, da bi lahko govorili, da se vračamo nazaj v ciklični vzgon. Ob tem je še dodal, da je to tudi priložnost, da se izpelje neke določene reforme, ki jih sicer v dobrih časih ne bi delali.

Gaspari se je dotaknil tudi črpanja evropskih sredstev, teh je 3,5 milijarde evrov do leta 2013. Kot ugotavlja, je na tem področju zelo malo koordinacije med različnimi deležniki v sistemu in da je zaradi tega tudi izkoriščenost teh sredstev časovno in po količini nezadostno. V okviru priprav na ukrepe bodo po Gasparijevih besedah poskušali inštitucije, ki upravljajo s temi sredstvi, bolje povezati.

Nekdanji direktor Davčne uprave RS (Durs) Simič pa meni, da je rešitev za krizo "zategovanje pasu". Kot je pojasnil, kapitalskih dobičkov zaradi krize ne bo, nižja bo tudi dohodnina, zniževanje davkov pa bi pomenilo manjši priliv v proračun.

Kot je pojasnil Simič, zagovarja znižanje davčne stopnje pred zvišanjem olajšav, in sicer ker so olajšav deležni le nekateri, medtem ko so nižje davčne stopnje deležni vsi. Pri tem je poudaril, da bi bilo nujno uvesti nov davčni informacijski sistem.

Sanacija bank in vzdrževanje njihove kondicije za dajanje kreditov je po Udetovih besedah vsekakor nesporen ukrep. "Kaj od tega pa je treba predpisati v zakonih, kaj je stvar vladinega ukrepa, predvsem pa tudi ukrepanje Banke Slovenije, je pa drugi korak," je dejal. Ob tem je pojasnil, da morajo biti najprej znani vsi predvideni ukrepi, nato pa bo treba narediti selekcijo, kaj dati v zakone in kaj v druge akte. Ob tem je spomnil še na odkupe slovenskih podjetij, kapitalske odkupe podjetij s strani kapitalskih struktur. Opozoril je tudi na povečanje učinkovitost inštitucij.

Vir: STA

Galerija dogodka


mag. Ivan Simič

mag. Mitja Gaspari

dr. Lojze Ude

Prejemniki priznanj, ki so odgovarjali na nekaj aktualnih vprašanj

Voditeljica, direktorica družbe Tax-Fin-Lex, Zlata Tavčar

Skupinska fotografija prejemnikov priznanj

Podelitev nagrad

Podelitev nagrad

Podelitev nagrad

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window