Objavljeno v medijih:

Družba Tax-Fin-Lex, d. o. o., je že osmo leto zapored podelila priznanja najuglednejšim slovenskim strokovnjakom na davčnem, finančnem in pravnem področju za leto 2013

Ljubljana, 26. 11. 2013

Že osmo leto zapored so uporabniki portala Tax-Fin-Lex izbrali najuglednejše strokovnjake z davčnega, pravnega in finančnega področja v Sloveniji. To so ponovno postali mag. Ivan Simič, dr. Jožko Peterlin in dr. Miro Cerar.

Uporabniki portali so tudi letos strokovnjake predlagali sami. Lastnost, ki vsako leto določa zmagovalce, je ugled. Gre za izjemne posameznike, ki na svojem področju delujejo strokovno, pošteno in pravično ter so si ugled zgradili z znanjem, vizijo in trdnim delom.

Glasovalci, skoraj 600 jih je bilo, ki so svoje glasove oddajali med 7. oktobrom in 15. novembrom letos, so za zmagovalce izbrali iste ugledne strokovnjake kot lani.

V letu 2013 so eminentni naziv najuglednejših strokovnjakov na področju davkov, financ in prava dobili oz. obdržali:

 • za najuglednejšega davčnega strokovnjaka je bil izbran mag. Ivan Simič (osmi naslov), dobil je 30,41 odstotka glasov v svoji kategoriji,
 • za najuglednejšega finančnega strokovnjaka je bil izbran dr. Jožko Peterlin (tretji naslov), dobil je 18,00 odstotkov glasov v svoji kategoriji,
 • za najuglednejšega pravnega strokovnjaka pa je bil izbran dr. Miro Cerar (tretji naslov), dobil je 44,86 odstotka glasov v svoji kategoriji.

Na svečanem dogodku in podelitvi priznanj se je z zmagovalci o njihovem ugledu, delu in viziji pogovarjala gospa Zlata Tavčar, direktorica družbe Tax-Fin-Lex.

 

Mag. Ivan Simič je naziv najuglednejši davčni strokovnjak prejel že osmič zapored. Je res tako dolgoročno zaznamoval davčno sfero v Sloveniji, kljub temu da je bil direktor davčne uprave le dobri dve leti? Zanimivo je tudi to, da je ta laskavi naslov dobil za leto 2013, ko ga v Sloveniji sploh ni bilo, od februarja je namreč direktor srbske davčne uprave.

Uporabniki portala Tax-Fin-Lex so takole  utemeljili svoj glas za g. mag. Simiča:

Davčni strokovnjak, ki si že vso poklicno kariero prizadeva za širitev davčne kulture in vzpostavitev enakopravnega dialoga med davčno upravo in zavezanci. Žalostno je, da zna tujina to bolj ceniti kot Slovenija.

 • Ker je izredno učinkovit pri svojem delu, ker ima ideje, ki jih realizira. Ker je popolnoma predan delu, ki ga opravlja, ker je politično in moralno čist, ker je neoporočen …
 • Njegovo navdušenje, ko razlaga o davkih, je zagotovo velika spodbuda pri vsakdanjem delu.
 • Kljub njegovi odsotnosti njegovo mnenje pomembno učinkuje na procese v Sloveniji.
 • S strokovnostjo je prepričal srbsko vlado v imenovanje za direktorja srbske davčne uprave ter dosegel, da je za njegovo imenovanje ignorirala kvazi lokalpatriotizme in „nacionalne interese“, ter postavila na piedestal stroko in interese družbe pred politične igre.

Kako svoj naziv komentira sam?

„Res je, da sem 11 mesecev v Beogradu, v Slovenijo pa se vračam vsak vikend, očitno je ostal pečat iz preteklosti, prve tri nazive sem namreč dobil kot direktor Davčne uprave Slovenije.

V Srbijo sem odšel za dogovorjeni dve leti, do novega leta moramo izvesti dve veliki reformi. Uvajamo enoten REK-obrazec za vse dohodke (prejemke) fizičnih oseb in enoten vplačni račun za vse davke in prispevke. Hkrati reorganiziramo davčno upravo za boljši nadzor nad delovanjem. Če ne bi imel takega ugleda in ne bi bil strokoven, me minister sigurno ne bi poklical.  Sprejeli za me za svojega, moji predlogi se izvajajo.“

Dr. Jožko Peterlin je financam zvest svojo celotno kariero, od funkcije direktorja v več podjetjih do svetovalca v svojem lastnem podjetju. Uporabniki, ki so zanj glasovali, kratko pravijo, da ve, kako je treba in da je izjemen predavatelj. Katere lastnosti so njemu prinesle naslov?

„Verjetno zato, ker sem neposreden. Kdor me ne mara, mi reče, da sem nesramen. V financah ne sme biti kompromisov, finančnik nikoli ne bi smel dejati, da bomo že kako. Ko finančni reče ne, je zares ne. Zavedati se je treba vseh posledic. Nisem primeren za posle, kjer ni zdrave ekonomske logike.“


 

Tudi dr. Miro Cerar je tretjič zapored izbran za najuglednejšega strokovnjaka na pravnem področju. Lahko rečemo, da je postavil nov standard, dosegel  ugled v pravni stroki, ji dal verodostojnost in strokovnost in se uspel izogniti politiki. Ljudje so to opazili in komentirali:

 • Cenim njegovo znanje in osebnost, ker je vedno strokoven in korekten.
 • Je najbolj pošten in korekten, gleda širše in v korist človeka.
 • Je izjemen pravni strokovnjak, poleg tega pa velik človek, kar mi je dokazal pri vsakdanjem delu.
 • Je človek, ki vztrajno, kritično, a nevsiljivo kaže pot in daje upanje posameznikom in odgovornim za prehod v pravičnejšo, odgovornejšo in vzdržnejšo družbeno ureditev.

Zakaj je ponovno zmagovalec na svojem področju?

Zavzeto delam v svoji stroki in kadar koli dajem komentarje in ali pišem članke, se držim strokovnih meril in ne podlegam političnim. Pripomoglo je verjetno tudi dejstvo, da se v zadnjih letih prek meja ozke pravne stroke spuščam v etiko in moralo ter se upam o tem spregovoriti.

Nisem kakšna posebna etična zvezda, ocenil sem, da je jedro krize, ki zadeva pravno, politično, ekonomsko, pravno in socialno sfero, v padcu etičnih vrednot. Zato sem o tem spregovoril. Tukaj moramo narediti ključni premik, da bodo stroke in politika lažje sledila. Gre za širšo državljanjsko aktivnost, a pazim, da pri govoru o strokovnih vprašanjih teh zadev ne mešam, da stroka ostaja stroka.“

 

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window