Navigacija
Portal TFL

STA novice / DeSUS z novelo za izredno usklajevanje pokojnin do odprave zaostanka zaradi varčevalnih ukrepov

sreda, 6.12.2017

Ljubljana, 06. decembra (STA) - V DeSUS so pripravili novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero želijo odpraviti zaostanek pokojnin iz časa, ko se zaradi varčevalnih ukrepov niso usklajevale. Tako bi se poleg že dogovorjene izredne uskladitve leta 2018 pokojnine izredno usklajevale še v letih 2019-2022, finančni učinek novele je približno milijardo evrov.

Kot je na novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, želijo z novelo nadomestiti tisto, kar so upokojenci izgubili v času gospodarske krize. To želijo po njegovih besedah doseči delno z izrednim usklajevanjem pokojnin v letu 2018 za 1,1 odstotka, kar je v proračunu že dogovorjeno. S pripravljeno novelo pa predlagajo, da bi se pokojnine poleg rednega usklajevanja v letih 2019, 2020 in 2021 izredno usklajevale za po dva odstotka, v letu 2022 pa za en odstotek, je pojasnil.

Zaradi varčevalnih ukrepov so upokojenci po njegovih besedah prevzeli izjemno veliko breme na svoje pleče, sedaj ko pa je gospodarska rast vedno večja in se bo po napovedih analitikov tudi nadaljevala, pa je treba "razmišljati o tem, da upokojencem povrnemo, kar so v preteklosti izgubili". "Zavedati se moramo, da pokojnine niso socialni transferji, ampak pridobljena pravica," je poudaril Jurša. Ob tem je navedel, da je povprečna mesečna starostna pokojnina 612,64 evra, prag revščine, pod katerim je med 280.000 osebami tudi 83.000 upokojencev, pa je 617 evrov.

Predlog novele bodo danes poslali v sopodpis vsem poslanskim skupinam, vložili pa ga bodo v četrtek. Na vprašanje, zakaj novelo vlagajo sami, je Jurša odgovoril, da bodo predlog lahko podpisale tudi druge poslanske skupine. Pri podpori računajo predvsem na koalicijske partnerje, je dejal in zanikal, da bi v koaliciji obstajala trenja. Dodal pa je, da se je treba zavedati, da se bo pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto kampanja začela zelo hitro.

Poslanka DeSUS Jelka Bizjak Mlakar je spomnila tudi na dogovor o pokojninah iz koalicijske pogodbe. Pojasnila je, da so bili varčevalni ukrepi v veljavi od leta 2010 naprej, od leta 2012 do 2015 usklajevanja pokojnin sploh ni bilo. S predlagano novelo bodo po njenih besedah "popravili posledice zamrznitev pokojnin, ki bi sicer ostale trajne".

Za predvidene ukrepe v noveli bi bilo treba leta 2019 zagotoviti 95,6 milijona evrov, leta 2020 199 milijonov evrov, leta 2021 310,6 milijona evrov, leta 2022 pa okoli 375,5 milijona evrov, je navedla poslanka.

Po besedah poslanca DeSUS Uroša Prikla bodo s predlagano novelo povprečna pokojnina znova predstavljala okoli 70 odstotkov povprečne plače, kot je bilo pred gospodarsko krizo. Če so posegli v socialne transferje in tam odpravili varčevanje, je prav, da posežejo tudi na področje pokojnin, meni.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window