Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ soglasno sprejel nov zakon o izobraževanju odraslih

torek, 23.1.2018

Ljubljana, 23. januarja (STA) - Poslanke in poslanci so z 68 glasovi za in nobenim proti sprejeli nov zakon o izobraževanju odraslih, ki naj bi med drugim zagotovil stabilnejše financiranje zavodov, ki delujejo na tem področju, ter jih povezal v javno mrežo. Podporo zakonu so že dopoldne napovedale vse poslanske skupine.

Zakon, ki ga je bilo treba sprejeti, ker stari po mnenju ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ni več sledil potrebam na tem področju, med drugim ureja javno službo in vzpostavlja javno mrežo zavodov, ki izvajajo izobraževanje odraslih.

Po zakonu se lahko izobraževanje odraslih izvaja na tri načine, in sicer preko programov osnovnih šol za odrasle, kjer se tudi pridobi stopnja izobrazbe, preko javnoveljavnih izobraževalnih programov za odrasle, kjer se stopnja izobrazbe ne pridobi, in preko neformalnih izobraževalnih programov za odrasle.

V dopoldanski razpravi so poslanci izražali zadovoljstvo predvsem s tem, da zakon opredeljuje javno službo in predvideva vzpostavitev mreže zavodov. Po oceni Jelke Godec (SDS) bo opredelitev javne službe zavodom, ki bodo izvajali izobraževanje odraslih, prinesla tudi javna sredstva. Na ta način bodo zavodi vedeli, kaj je javna služba oziroma kje lahko pričakujejo, da bo država izpolnila svoje obveznosti, tudi kar se tiče financiranja.

Opredelitev javne službe in oblikovanje mreže izvajalcev po mnenju Ljudmile Novak (NSi) v sistem prinašata predvsem stabilnost in predvidljivost. Franc Trček (Levica) je namreč opozoril, da so izvajalci pri financiranju trenutno odvisni predvsem od vsakoletnih razpisov, ki pa so zaključeni šele sredi leta, zaradi česar šele takrat izvedo, katere programe bodo lahko izvajali v tekočem letu.

Po oceni Vesne Vervega (SMC) gre za enega najpomembnejših zakonov na področju vzgoje in izobraževanja. "Pomemben ni samo zaradi vzpostavitve javne službe, ampak tudi zato, ker predstavlja pomemben odziv države na spreminjajoče za družbene okoliščine in trende," je dejala. "Z zakonom oblikujemo normativno okolje, ki izvajalcem zagotavlja stabilnejši vir financiranja, udeležencem pa boljšo dostopnost," pa je dejala Bojana Muršič (SD).

Marinka Levičar (DeSUS) je posebej izpostavila možnost financiranja svetovanja zainteresiranim posameznikom o tem, katero izobraževanje izbrati. Slednje po po njenem mnenju prav prišlo predvsem brezposelnim, ki se težko znajdejo pri iskanju zanje najbolj primernega izobraževanja.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so ob siceršnji podpori zakonu izrazili tudi nekatere pomisleke. Po zakonu bo namreč svet zavoda, ki izvaja izobraževanje odraslih, sestavljen iz po dveh predstavnikov ustanovitelja in zaposlenih ter predstavnika odraslih, ki se v zavodu izobražujejo. Slednje bi bilo lahko problematično, saj so programi različno dolgi, izbira posameznika, ki naj bi kakovostno zastopal vse, pa zato zelo težka, je dejala Mirjam Bon Klajnšček.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window