Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma v nadaljnjo obravnavo

torek, 23.1.2018

Ljubljana, 23. januarja (STA) - DZ je na današnji seji s 44 glasovi za in štirimi proti predlog zakona o spodbujanju razvoja turizma poslal v nadaljnjo obravnavo. Podporo predlogu so pred tem izrazile vse poslanske skupine z izjemo Levice. Večinoma pa si želijo, da bi ga še nekoliko izboljšali, zato je v drugi obravnavi pričakovati dopolnila.

Predlog zakona določa način načrtovanja in aktivnosti za izvajanje strategije razvoja turizma na državni ravni ter za to potrebna sredstva. Med drugim uvaja nov vir sredstev za Slovensko turistično organizacijo (STO), ki ostaja nosilka trženja in promocije celovite turistične ponudbe Slovenije.

Poleg najvišjega možnega zneska turistične takse pri 2,50 evra, kar daje podlago za dvig te takse na ravni občin, uvaja novost - promocijsko takso, ki bo obsegala 25 odstotkov zneska turistične. Če bo občina določila turistično takso v najvišjem možnem znesku, torej 2,50 evra, bo promocijska taksa znašala 0,625 evra. To pomeni, da bo gost ob plačilu stroška prenočevanja plačal obe taksi v skupni višini 3,125 evra.

Na gospodarskem ministrstvu pričakujejo, da se bo na ta način obseg sredstev za STO povečal za okoli 4,7 milijona evrov. Dodatna finančna sredstva v ocenjeni skupni višini 6,9 milijona evrov letno bodo za razvoj turizma pridobile tudi občine.

Kot je ob lanski potrditvi besedila predloga s strani vlade dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, imamo v Sloveniji 212 občin, 95 odstotkov obstoječe turistične takse pa trenutno plača 33 občin. Nekaj več kot 40 občin turistične takse sploh ne zaračunava. Minister je prepričan, da občine k temu vprašanju pristopajo odgovorno, so pa po njegovih besedah tudi same precej pritiskale za hitro sprejetje zakona.

Predlog zakona ureja tudi poklic turističnega vodnika, pogoje, ki jih mora izpolnjevati turistični vodnik, priznavanje poklicnih kvalifikacij za ta poklic in občasno opravljanje tega poklica za tuje državljane, medtem ko poklic turističnega spremljevalca ni reguliran.

Prav tako novi zakon na novo ureja pogoje za opravljanje dejavnosti organiziranja in prodaje turističnih paketov, ki so po besedah Počivalška "bistveno poenostavljeni". Urejeno je tudi področje organizacije šolskih ekskurzij in podobnih aktivnosti verskih skupnosti ter društev, kot so planinska in taborniška.

Marko Ferluga (SMC) in Bojana Muršič (SD) sta v današnji predstavitvi stališč poslanskih skupin izpostavila pomen stabilnega financiranja turizma, pri čemer je ta zakon po oceni njunih poslanskih skupin korak v pravo smer.

V DeSUS so po besedah Uroša Prikla medtem presenečeni, da se država dviga turistične takse loteva v času vse boljšega položaja na področju turistične politike. Dvig turistične takse se po besedah Danijela Krivca zdi previsok tudi SDS, kjer se sicer med drugim zavzemajo za omilitev pogojev za pridobitev licenc za turistične agencije in vodnike.

Predlogu nenaklonjeni pa so v Levici. Njegovim predlagateljem po besedah Violete Tomič med drugim očitajo, da želijo liberalizirati zasebni interes na škodo javnega, zvišati takse, ki bodo najbolj obremenile tiste z nižjimi dohodki, in deregulirati poklic turističnega vodnika.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window