Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zelena luč odbora DZ novelama zakona o izvršbi in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij

petek, 2.2.2018

Ljubljana, 02. februarja (STA) - Odbor za pravosodje je za obravnavo na plenarni seji pripravil novelo zakona o izvršbi, s katero bi preprečili možnost, da sodišče na dražbi proda dolžnikov dom, ko je dolg nizek. Za obravnavo na plenarni seji je pripravil tudi novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki nadzor nad alternativnimi kaznimi zapora prenaša na urad za probacijo.

Po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju določa pravno podlago za uvedbo sodnih spletnih dražb premičnin in nepremičnin. "S tem želimo omogočiti večji iztržek pri prodaji, po drugi strani pa preprečiti zlorabe, ki se dogajajo na sodiščih, ko prihaja do stikov med različnimi strankami, ki jih je težko preprečevati," je dejal.

Na podlagi primera izvršbe Zoranu Vaskrsiću, zaradi katerega je Evropsko sodišče za človekove pravice obsodilo Slovenijo, skuša zakon po besedah Klemenčiča najti tudi odgovor na t. i. socialne izvršbe, ko prihaja do deložacij zaradi nizkih zneskov, ki jih dolgujejo dolžniki. Med drugim novela zato določa, da morajo sodišča v takih primerih upoštevati sorazmernost, predvideva večjo vključevanje centrov za socialno delo in možnost odložitve izvršbe, če obstaja realna možnost, da bo dolg poplačan.

Po besedah Jasne Murgel (SMC) z novelo uvajajo mehanizme, ki bodo dolžnika varovali pred tem, da bi bil končni rezultat izvršbe prekomeren poseg v nepremičnino, v kateri biva. "Kako se bo zadeva odvijala v praksi, bomo še videli, sem pa optimistična," je dejala.

Po oceni Eve Irgl (SDS) zakon ne rešuje celotne problematike deložacij, prinaša "pa neke korake, ki gredo v tej smeri", kar pozdravljajo. "Bo pa treba skrbno spremljati, kako se bodo izvajale spremembe," je dejala. Po njenem je treba tudi več narediti za opravo revščine. Vinko Gorenak (SDS) je napovedal, da bodo zakon podprli, četudi ga je pripravil Goran Klemenčič, to pa zato, ker je zakon dober.

Nasprotno menijo v Levici. Po prepričanju Mihe Kordiša predlagana novela ne rešuje ničesar, saj težavo zgolj zamika. Rešitev bi po njegovem bila, da bi se dolžnikom v takih primerih zagotovila učinkovita pravna pomoč in da se razmerja v družbi spremenijo tako, da ne bo revnih. Napovedal je, da novele ne bodo podprli.

Janko Veber (nepovezani poslanec) pa meni, da bo novela celo vzpodbudila prodaje nepremičnin, saj bo bankam omogočala, da financirajo nakupe nepremičnin, ki so predmet izvršilnih postopkov.

Levica je na novelo vložila nekaj dopolnil, s katerimi bi možnost prodaje dolžnikove nepremičnine, v kateri biva, še zaostrili, a jih odbor ni potrdil.

Brez razprave pa so poslanci podprli predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Ta sicer po besedah ministra Klemenčiča pristojnosti nad izvrševanjem alternativnih kazni zapora, kot sta na primer pripor ali delo v splošno korist, prenaša na novo ustanovljeno upravo za probacijo. Prinaša tudi določbe, ki omogočajo izvrševanje sankcij, ki jih izrečejo mednarodna sodišča. Jasneje ureja področje prostovoljstva in naloge pravosodnih policistov.

Odbor je danes tudi podprl mnenje, ki ga bo kot odgovor na zahtevo Vrhovnega sodišča RS za oceno ustavnosti 12. člena zakona o odvetniški tarifi na poziv ustavnega sodišča podala zakonodajno-pravna služba DZ. Omenjeni člen določa višino nagrade odvetniku glede na vrednost predmeta spora, pri čemer je po mnenju vrhovnega sodišča v neskladju z ustavo, saj ne omejuje zgornje višine nagrade, s čimer pretirano posega v lastninsko pravico. Zakonodajno-pravna služba DZ ocenjuje, da omenjeni člen ni v neskladju z ustavo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window