Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 15.2.2018

Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vlade je potrdila predlog sprememb zakona o železniškem prometu, s katerimi se odpravlja ovire za vzpostavitev enotnega evropskega železniškega območja. Potrdila je predlog zakona o varnosti v železniškem prometu, po katerem bo nadzor nad prevozniki in upravljavci tega prometa ob inšpektoratu izvajala tudi agencija za železniški promet.

Vlada je potrdila predlog sprememb zakona o železniškem prometu, s katerim se odpravlja ovire za vzpostavitev enotnega evropskega železniškega območja, razširja prost dostop na trge notranjega železniškega prometa in spreminja upravljanje infrastrukture. Najpomembnejše rešitve so sprememba opredelitve upravljavca, opredelitev dodatnih varoval za zagotovitev neodvisnosti upravljavca, razširitev pravice do dostopa v notranjem potniškem prometu in razširitev pristojnosti regulatornega organa.

Potrdila je tudi predlog zakona o varnosti v železniškem prometu, ki določa, da bo nadzor nad prevozniki in upravljavci železniškega prometa ob inšpektoratu za infrastrukturo izvajala tudi javna agencija za železniški promet. Najpomembnejše rešitve na področju varnosti so določitev nalog in vlog udeležencev pri razvoju in izboljševanju varnosti, manj nacionalnih varnostnih predpisov in nova ureditev enotnega varnostnega spričevala za prevoznike, ki je pogoj za dostop na železniško infrastrukturo.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o določitvi višine in o začetku plačevanja obveznega prispevka za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za sektor pridelave in predelave sadja. Sprememba vključuje premik plačevanja prispevka, in sicer se začetek promocije premakne v leto 2018, prvo plačilo s strani kmetijskih gospodarstev pa v leto 2019. Višina prispevka za nosilca kmetijskega gospodarstva bo znašala 20 evrov na hektar intenzivnega sadovnjaka za celotno leto. Prispevek od sadja za predelavo pa bo znašal 1,50 evra na tono sadja.

Izdala je novelirano uredbo o ukrepu dobrobit živali iz programa razvoja podeželja 2014-2020 v letošnjem letu. Z njo se usklajujejo določbe, ki se uporabljajo za opredelitev aktivnega kmeta. Pri prašičih se podaljša rok za izdelavo pregledov gospodarstev in posodobitev programov dobrobiti živali, z uredbo se med drugim usklajuje še status planin in skupnih pašnikov v skladu s spremembo zakona o kmetijstvu.

Ministrski zbor se je seznanil s polletnim poročilom ministrstva za finance o učinkih izvedenih ukrepov za krepitev stabilnosti bank v drugi polovici lanskega leta. To navaja, da se je nadaljevalo izboljšanje kreditnega portfelja ter da se tveganja v bančnem sistemu niso pomembneje spremenila. NLB, Nova KBM in Abanka dosegajo predpisane kapitalske zahteve.

Vlada je potrdila poročilo o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov in inšpekcij v lanskem letu, ki ji ga posreduje ministrstvo za javno upravo. Iz njega izhaja, da so inšpektorati in inšpekcije večinoma v celoti izvedli strateške usmeritve in prioritete iz svoje pristojnosti, kot tudi uspešno izvedli načrtovane skupne inšpekcijske nadzore.

Vlada je na Občino Borovnica prenesla del nepremičnin, ki so trenutno v upravljanju ministrstva za obrambo. Te se prenašajo z namenom uporabe v razvojne namene zaradi izvedbe načrtovanega projekta parkirišče in dovozna pot pri železniški postaji Borovnica.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window