Portal TFL

STA novice / Na ministrstvu zavrnili očitke medicinske akademije o prepletanju medicine in zdravilstva

petek, 9.3.2018

Ljubljana, 09. marca (STA) - Na ministrstvu za zdravje so v izjavi za STA zavrnili očitke Slovenske medicinske akademije, da nameravajo z novim zakonom odpreti vrata nedopustnemu prepletanju uradne medicine in zdravilstva. Ob tem so opozorili, da zakon o zdravniški službi nedopustno omejuje terapevtsko svobodo zdravnika pri uporabi različnih metod zdravljenja.

Slovenska medicinska akademija, ki predstavlja strokovni vrh zdravniškega društva, se je v torek na novinarski konferenci zavzela za nedvoumno in dosledno razmejitev alopatske oz. uradne medicine in zdravilstva. Predsednik akademije Pavel Poredoš je ukvarjanje zdravnikov z zdravilstvom, kar naj bi omogočil novi zakon, označil za nedopustno.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je avgusta 2015 imenovala delovno skupino, ki je pripravila okvirna izhodišča za zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije. Predlog bil v javni razpravi od 27. novembra do 29. decembra 2017. V skladu z roki naj bi bil zakon sprejet do konca leta 2018.

Cilj novega zakona je opredelitev in ureditev področja izvajanja teh metod za zdravnike oz. zdravstvene delavce v okviru njihovih kompetenc, kar je bil namen zakona o zdravstveni dejavnosti že leta 1992, so pojasnili na ministrstvu. Po njihovih navedbah bo novi zakon v prid zdravniški terapevtski svobodi odpravil številna neskladja v zakonodaji.

"Zdravniki in drugi zdravstveni delavci bodo v skladu s svojimi kompetencami lahko izvajali tiste dopolnilne, tradicionalne ali alternativne oblike zdravljenja in rehabilitacije, ki bodo del zdravstvene dejavnosti, ne da bi bili za to sankcionirani," so poudarili na ministrstvu. Zapisali so, da se pri pripravi zakona zgledujejo po drugih državah članicah EU.

Na ministrstvu so opozorili, da zakon o zdravniški službi nedopustno omejuje terapevtsko svobodo zdravnikov pri uporabi različnih metod zdravljenja. Dodali so, "da se z zakonskim omejevanjem zdravnikov pri uporabi komplementarnih in alternativnih metod zdravljenja v Sloveniji zanika mednarodno priznan pluralizem metod v medicini".

Zakonske omejitve terapevtske svobode so po navedbah ministrstva v nasprotju tudi z zakonom o pacientovih pravicah, ki določa bolnikovo pravico do varne zdravstvene oskrbe, s tem pa so omejitve v nasprotju tudi z ustavo. Novi zakon bo "uredili le tiste dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki jih smejo izključno izvajati le določeni strokovno usposobljeni zdravstveni delavci".

Na tem seznamu bodo zdravniki z ustreznimi dodatnimi znanji iz diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, fizioterapevti z ustreznimi dodatnimi znanji iz rehabilitacije ter specialisti klinične psihologije z ustreznimi dodatnimi znanji za izvajanje medicinske hipnoze v okviru psihoterapevtske in socioterapevtske obravnave ali rehabilitacije.

Sicer v večini držav članic EU komplementarno medicino oz. alternativno medicino izvajajo le osebe, ki imajo primarno pridobljeno zdravstveno ali celo medicinsko izobrazbo, so spomnili na ministrstvu. Nekatere metode, kot so akupunktura, homeopatija, kiropraktika, osteopatija in tradicionalna kitajska medicina, pa lahko izvajajo le zdravniki.

Kot so še opozorili na ministrstvu, so dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije že od sprejetja zakona o zdravstveni dejavnosti leta 1992 del zdravstvene dejavnosti: "Ker pa v vseh teh letih ni bil sprejet podzakonski predpis, ki bi podrobneje uredil pogoje za izvajanje teh metod, je nastala pravna praznina, ki bo s sprejetjem novega zakona končno odpravljena."

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window