Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vrh EU s pozivom digitalnim titanom k varstvu osebnih podatkov (dopolnjeno)

četrtek, 22.3.2018

Bruselj, 22. marca (STA) - Voditelji članic EU so v odziv na afero v povezavi z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka za vplivanje na ameriške volitve v korist Donaldu Trumpu danes v Bruslju digitalne velikane pozvali k zagotovitvi popolne zaščite osebnih podatkov.

"Socialna omrežja in digitalne platforme morajo zagotoviti transparentne prakse in popolno zaščito zasebnosti državljanov in osebnih podatkov," piše v sklepih, ki so jih sprejeli voditelji. O tem bodo znova govorili tudi na vrhu 17. maja v Sofiji.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je poudaril, da je bilo v razpravi o nedavnih dogodkih v povezavi s Facebookom in britanskim podjetjem Cambridge Analytica vsem jasno, da je treba zasebnost državljanov in osebne podatke popolnoma zaščititi.

Da bo tudi to vprašanje na dnevnem redu vrha, je Tusk napovedal v sredo, ko je tudi izpostavil potrebo po krepitvi odpornosti unije na grožnje, kakršna je spodkopavanje demokracije z lažnimi novicami in vmešavanjem v volitve.

"Vsakega demokratičnega politika mora skrbeti, če se kjer koli v svetu dogaja, kar se je zgodilo v povezavi z uporabo Facebooka. Vsak nedovoljen poseg v zasebnost, še bolj pa zloraba osebnih podatkov v politične namene, je popolnoma nedopusten," pa je poudaril premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Cerar soglaša s Tuskom, da se je treba proti temu odločno boriti in kaznovati krivce. Izpostavil je, da se vselej zavzema za varovanje človekovih svoboščin in pravic ter za svobodne, poštene in demokratične volitve v Sloveniji in povsod drugod.

V minulih dneh so se vrstili pozivi, tudi od Evropske komisije, k preiskavi zlorabe podatkov. V Evropskem parlamentu so ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga pozvali, naj pride v parlament pojasnit, kaj se je zgodilo.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je med obiskom v Washingtonu v sredo opozorila, da bodo po uveljavitvi novih pravil o varstvu osebnih podatkov maja takšne kršitve zelo drage.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window